Amerikanen kochten vorig jaar minder boeken

Volwassen Amerikanen hebben in 1998 30 miljoen boeken minder gekocht dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit een recent consumentenonderzoek, dat vrijdag is gepresenteerd op de `BookExpo in America' in Los Angeles, de jaarlijke bijeenkomst van uitgevers in Amerika. De welvaart is volgens de boekenverkopers de boosdoener. ,,Als het goed gaat lijken consumenten hun geld aan andere vormen van ontspanning uit te geven, of aan duurdere gebruiksartikelen. Wanneer het slecht gaat met de economie, beginnen ze weer aan boeken te denken,'' aldus Sandra Paul, medewerkster van de Book Industry Study Group (BISG). Volgens het onderzoek kochten de Amerikanen vorig jaar 1,04 miljard boeken tegen 1,07 miljard in 1997. Het was voor het eerst sinds de BISG in 1990 was begonnen de verkoopcijfers bij te houden, dat er zo'n daling werd geconstateerd. Een groot deel van het verlies komt volgens de BISG voor rekening van de boekenclubs en onafhankelijke boekverkopers. De cijfers, die gebaseerd zijn op gegevens van 16.000 huishoudens, zijn in tegenspraak met die van de vereniging van Amerikaanse uitgevers. Deze had onlangs een omzetstijging van 6 procent in de uitgeverswereld gemeld. Een ander onderzoek sprak van 2,6 procent omzetstijging van de boekverkoop. Het verschil wordt ten dele gezocht in de inflatie van de dollar en in het feit dat de BISG kinderboeken en verkopen aan bibliotheken en bedrijven niet heeft meegeteld. (AP)