Ajax haalt gram tegen zwalkende kampioen

De forse overwinning van Ajax op Feyenoord (6-0) zei eerder iets over de motivatie van de prille landskampioen dan over de kwaliteiten van de triomferende ploeg. En ook over de mentaliteit van de Ajacieden die dit seizoen slechts `pieken' op de momenten dat het strikt noodzakelijk is, maar die niet de bereidheid hebben om elke week tot het uiterste te gaan.

Trainer Jan Wouters heeft de nachtmerries van Cambuur en Fortuna nog vers in het geheugen. Die bittere nasmaak kan zelfs niet worden weggewist door een half dozijn treffers tegen Feyenoord. De jonge oefenmeester heeft duidelijk problemen met de instelling van zijn spelers. De scherpte keert slechts incidenteel terug bij het elftal dat een hoop strubbelingen (de zaak met de gebroeders De Boer, ontslag Olsen) achter de rug heeft en volgend seizoen een face-lift ondergaat. Een operatie waarbij koppen zullen rollen. Bewijzen wat je waard bent op het moment dat de schijnwerpers op je gericht staan, is voor veel spelers nu het enige devies. Daarom zal Ajax er staan in de bekerfinale tegen Fortuna en daarom werd de confrontatie met Feyenoord aangegrepen voor een revanche.

Ajax haalde zijn gram tegen een ploeg die net de polonaise van het kampioensfeest had verlaten. Bovendien miste het elftal voor het eerst verschillende basisspelers, terwijl anderen nog een kater hadden van de deceptie met het Nederlands elftal tegen Marokko. Wouters maakte zich dan ook niet blij met een dode mus. ,,We hebben laten zien dat we echt wel kunnen voetballen, alleen gebeurt dat dit seizoen te weinig'', zei hij. De Ajax-coach vond ook dat de vele noodzakelijke wijzigingen in het team van Feyenoord voor de Rotterdammers niet als een verzachtende omstandigheid mocht worden aangemerkt. ,,Want ik heb de afgelopen maanden ook weleens zeven invallers moeten opstellen en daar werd dan nooit de nadruk opgelegd.''

Toch hoort een topclub – en Ajax pretendeert een topclub te zijn – over genoeg alternatieven te beschikken. Dat Wouters en zijn voorganger Olsen dit seizoen zelden de ideale opstelling konden maken, is een feit. Met toch al een tekort aan kwaliteit in de gelederen en allerlei interne onrust heeft dat op den duur geleid tot fatale gevolgen. Danny Blind, op wiens terugkeer Wouters wegens een versleten knie niet meer rekent, speelde bijvoorbeeld maar 17 van de 31 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. Dani 18, Litmanen, `man of the match' gisteren, 21, Benni 17, Arveladze zelfs slechts 15 duels. Olsen en Wouters hadden veel problemen met de afmakers in de spitspositie. Litmanen evenaarde `topscorer' Benni gisteren met negen treffers, gevolgd door de buitenspelers Wamberto (8) en Gr⊘nkjaer (8).

Shota Arveladze was vorig seizoen goed voor 25 doelpunten, maar bleef tot nog toe steken op 7. De Georgiër heeft een zware kruisbandblessure achter de rug, die voor allerlei complicaties zorgde. Ook mentaal heeft hem dat kennelijk aangegrepen. Gisteren dacht hij een flinke griep te hebben opgelopen maar toen de dokter de temperatuur opnam bleek er weinig meer aan de hand dan een verkoudheid: 37,1. Wouters vertelde het verhaal bijna cynisch. Het leek of Arveladze de confrontatie met Feyenoord niet aandurfde. Wouters: ,,Shota zit niet lekker in zijn vel. Ik was hem al voor door hem niet in het basisteam op te nemen.'' Arveladze viel tien minuten voor tijd in en pikte nog wel even een doelpunt mee.

Tot de tachtigste minuut had Gerald Sibon de kans gekregen om te laten zien dat hij de afgelopen twee jaar ten onrechte geen vaste kracht is geweest. De Drent maakte een flegmatieke indruk, hetgeen nogal wat irritatie wekte bij zijn ploeggenoten. Hij kreeg van Wouters in de rust te horen dat hij directer moest spelen en zich vaker voor het doel diende te vertonen. De trainer van Ajax vond toch dat Sibon een ,,redelijke'' wedstrijd had gespeeld. ,,Want je moet meewegen dat hij uit een diep dal is gekomen.'' Ook Sibon scoorde maar dat was nauwelijks meer dan een intikkertje. De spits wacht af wat er met hem gaat gebeuren. Eerst mocht hij weg, toen weer niet. Zo lang er geen club komt die de vraagprijs van vijf miljoen wil betalen, blijft hij noodgedwongen pinchhitter bij Ajax.

De reservespits van Ajax had gisteren ook een invaller als tegenstander, Ferry de Haan. Feyenoord heeft het hele seizoen in vrijwel dezelfde opstelling kunnen spelen. Tegen Ajax ontbraken Van Gastel, Konterman, Gyan (geschorst) en Van Gobbel (disciplinair geschorst door Feyenoord wegens zijn uitlatingen bij de huldiging). Wat volgde was een fantasie-opstelling met de onbekende Pascale (ex-Excelsior) als rechtsback en Graff op het middenveld. Bosvelt viel al snel uit met een blessure.

Vorige week reageerde Leo Beenhakker verontwaardigd toen Jan Mulder in het tv-programma Barend & Van Dorp recht in zijn gezicht opmerkte dat de trainer alleen goed met spelers kan omgaan. Dat was te kortzichtig gedacht, vond Beenhakker. Gisteren kon hij bewijzen dat hij ook op technisch vlak een topcoach is. Maar met de vleugels in defensief opzicht slecht bezet, Van Vossen en Kalou plotseling op andere flanken en een systeem waar weinig lijn in viel te ontdekken, bewees ook Beenhakker nog in feeststemming te verkeren.

    • Erik Oudshoorn