Wensouder eist tweeling op

Een mannelijk homopaar uit Groningen eist een tweeling op van een Nederlandse draagmoeder die de kinderen vorig jaar in opdracht van het paar heeft gekregen. De vrouw, die voor haar zwangerschap gedeeltelijk is betaald, weigert de kinderen af te staan. Een van de twee mannen is de vader van de tweeling.

De wensouders hebben advocaat mr. E. Sutorius uit Arnhem in de arm genomen. Sutorius overweegt het openbaar ministerie te vragen de vrouw te vervolgen, zo heeft hij meegedeeld. Commercieel draagmoederschap is in Nederland sinds 1993 onder bepaalde omstandigheden strafbaar. Sutorius overweegt tevens bij de rechter een omgangsregeling te vragen.

De draagmoeder wil niet reageren. Het paar zegt niet te weten waarom de draagmoeder de tweeling niet wil afstaan. Twee jaar geleden trok een soortgelijk conflict met een Britse draagmoeder veel publiciteit. Ook die draagmoeder weigerde haar kind aan de wensouders, een Nederlands echtpaar, af te staan. Commercieel draagmoederschap is in Groot-Brittannië niet strafbaar.

De draagmoeder van de tweeling is eerder veroordeeld voor commercieel draagmoederschap. Van de politierechter in Zutphen kreeg ze in april 1997 twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, omdat ze in het maandblad Opzij van november 1994 haar diensten als draagmoeder had aangeboden.

Het paar uit Groningen heeft destijds op deze advertentie gereageerd. De mannen hebben haar toen 2.000 gulden aanbetaald. Omdat de draagmoeder de tweeling niet wil afstaan, hebben de mannen haar nooit de rest van de 20.000 gulden betaald die was overeengekomen voor het draagmoederschap.

De bewuste vrouw had al in 1990 een kind gebaard voor wensouders uit Duitsland. Dat kind heeft ze niet afgestaan omdat ze gedurende haar zwangerschap signalen kreeg dat de wensouders niet te vertrouwen zouden zijn, zo verklaarde ze in haar politieverhoor van maart 1995. Later verklaarde ze dat ze het kind niet heeft overgedragen omdat de wensouders het kind voor de kinderhandel hadden bestemd.

De Groningers willen samen al tien jaar kinderen. Ze zijn eind jaren tachtig al op zoek gegaan naar draagmoeders en hebben er volgens eigen zeggen heel wat ontmoet. Er was in die tijd een club van draagmoeders die regelmatig bij elkaar kwamen, aldus de mannen. ,,Het was een heel circuitje.''

DRAAGMOEDERMAFIA: pagina 31, Zaterdags Bijvoegsel

    • Geert van Asbeck