Weer voorwaarts, en niet vergeten

Nog anderhalve euro en dan is het aandeel Koninklijke Olie terug op de recordhoogte van 56,55 euro die afgelopen zomer werd bereikt op de golven van de beurseuforie van destijds. Het aandeel Koninklijke heeft een late maar heftige rally achter de rug. In februari stond het nog op 35,55 euro, nadat het ver was achtergebleven bij het spectaculaire beursherstel dat volgde op de angstige maanden september en oktober. De dalende olieprijs schaadde het oliebedrijf destijds. Maar sinds het Opec-akkoord van begin maart over productiebeperkingen is de olieprijs even snel hersteld als ze in elkaar stortte.

Nog geen tien dollar deed een vat Brent half februari. Donderdag stootte de prijs door boven de 17 dollar. En daarmee is olie eindelijk terug op het prijspeil van december 1997. Dat geldt niet voor de rest van de grondstoffenmarkt, die door de crisis in Azië een gevoelige klap kreeg. Maar ook daar herstellen de prijzen aarzelend maar gestaag.

Op de aandelenmarkt is niet alleen Koninklijke Olie hersteld, maar is de schade beursbreed al weer achter de rug. De AEX-index sloot donderdag op 573,5 punten. Dat is nog maar zo'n vijf procent onder het koersrecord van 597,01 van 20 juli vorig jaar. De beurs van Amsterdam loopt daarmee overigens nog achter bij andere beurzen in de grote industrielanden.

De Franse CAC-index boekte gisteren een nieuw record op 4416 punten. De Britse FTSE zit al weer 5 procent boven het niveau van de zomer vorig jaar. En Wall Street is hors concours. Het Dow Jones-gemiddelde staat al weer een dikke 15 procent boven het hoogtepunt van juli 1998, en lijkt hard op weg naar de 11.000 punten. De AEX is niet alleen in zijn onderprestatie: de Duitse DAX-index moet nog veertien procent omhoog om zijn record van de zomer te evenaren.

Toch geven de financiële markten gezamenlijk een duidelijk signaal dat, wat de beleggers betreft, de Azië-crisis ten einde is: onthoud de gezelligheid, vergeet de vlekken. Over de gezelligheid: beleggers kregen gisteren een nieuwe impuls van de jongste cijfers over de Amerikaanse economische groei. Zoals de Amerikanen die berekenen, een kwart-op-kwartaalgroei die, verheven tot de macht vier, wordt `geannualiseerd', bedroeg de economische groei 4,5 procent. Dat is bijna de helft hoger dan analisten gemiddeld hadden verwacht en met die meest recente kwartaalgroei laat de Amerikaanse economie nu acht achtereenvolgende jaren van groei zien.

De ontsparende en spenderende Amerikaanse consument, de redder van het Westen in moeilijk economische tijden, blijft met geld strooien: de bestedingen aan duurzame goederen stegen met een onvoorstelbare 11,5 procent.Maar de vlekken kunnen misschien beter nog niet worden vergeten. De hogere olieprijs kan betekenen dat het ideale renteklimaat van de laatste jaren verleden tijd wordt. Want met de meevallende Amerikaanse bbp-cijfers viel de prijscomponent tegen.

De bbp-deflator, een brede maatstaf van de inflatie, steeg met 1,4 procent, en dat is de grootste stijging sinds het tweede kwartaal van 1997. En de stijgende olieprijs is daar alleen nog maar voor wat maart betreft bij inbegrepen.Wat Europa, en vooral Nederland, betreft blijft er een belangrijke impuls voor de beurs op de achtergrond. De gulden raakt wat op de achtergrond nu de euro-dollarkoers de boventoon voert. De euro-koers zakte gisteren naar 1,0557 dollar per euro. Dat is zeer laag: de dollar staat nu op bijna 2,09 gulden. Nog een paar cent er bovenop en het is de hoogste dollarkoers sinds 1989.

Ten opzichte van het begin van het herstel van de AEX-index na de val in oktober vorig jaar, is de dollarkoers met ruim 15 procent gestegen. De rente staat inmiddels voor de geldmarkt op 2,5 procent zodat bij een Nederlandse inflatie van 2,1 procent de reële, voor inflatie gecorrigeerde rente voor Damrakbewoners bijna nul is.

Een voortrazende Amerikaanse economie, een ijzersterke dollar en een extreem lage rente: er zit beleggers heel erg veel mee op dit moment. Dat de AEX-index flink is hersteld is reden tot vreugde. Maar dat de index onder de huidige omstandheden zijn vorige record niet allang verplinterd heeft, stemt even goed tot nadenken.

    • Maarten Schinkel