Vredesprijs voor Fritz Stern

De Amerikaanse historicus Fritz Stern krijgt de Vredesprijs van de Duitse boekhandel, een van de belangrijkste onderscheidingen in de Bondsrepubliek. Stern (73) heeft in zijn werken de Werdegang beschreven van de Duitse staat. In de reeks van historische werken over de Duitse geschiedenis, hebben vooral Sterns werken over Bismarcks bankier Gerson von Bleichröder en over het pessimisme in de spirituele wereld van het keizerrijk het meest bijgedragen tot het toekennen van de prijs. Fritz Stern werd in 1926 in Breslau geboren. Zijn ouders waren joods. In 1938 emigreerde de familie naar de Verenigde Staten. Stern ziet zijn geschiedschrijving over Duitsland als een persoonlijk lot, maar ook als een wetenschappelijke opgave en als politieke taak. ,,Ik kom uit een Duitsland, dat niet meer bestaat'', zei hij in 1987 tijdens een toespraak in de Bondsdag. Voor Stern was de eenwording van Duitsland van groot belang. De val van de Berlijnse muur gaf Duitsland een `tweede kans', wat Stern als een wonder beschouwde. De prijs wordt op 17 oktober tijdens de Frankfurter Buchmesse uitgereikt.