Vier mensen door autobom gewond

Vier mensen zijn gisteravond in Doesburg gewond geraakt doordat een bom ontplofte onder een wegrijdende auto in de Beatrixstraat. De 44-jarige vrouw die de auto bestuurde werd zwaar gewond aan haar benen, maar ze is niet in levensgevaar. De auto is zwaar beschadigd.

Dit heeft woordvoerder J. Rouwen van regiopolitie Gelderland-Midden gisteren desgevraagd bevestigd. ,,Het neigt naar een aanslag'', aldus Rouwen. De bom lijkt volgens Rouwen op een ,,fragmentatiehandgranaat''.

Twee vrouwen die toevallig naast de auto liepen raakten lichtgewond door onderdelen van het explosief. Ook een man die zijn hond uitliet raakte gewond, evenals het huisdier.

De bestuurster stapte gisteren omstreeks kwart voor zeven 's avonds in haar auto en reed ongeveer dertig meter achteruit. Op dat moment ontplofte de bom. De politie heeft vastgesteld dat er ,,op ingenieuze wijze'' een draadje aan de bom was vastgemaakt, waardoor die op een andere plek tot ontploffing kon worden gebracht. Een woordvoerder van de politie wil daar niet meer over zeggen.

Rechercheurs van de regiopolitie Gelderland-Midden hielden gisteravond een buurtonderzoek in de Beatrixstraat, aan de rand van het centrum van Doesburg. De bestuurster van de auto heeft kunnen verklaren dat zij geen idee heeft wie het op haar gemunt kan hebben. Volgens politiewoordvoerder Rouwen is de vrouw nooit met justitie in aanraking geweest.

Het explosief had volgens Rouwen niet dezelfde kracht als de bom die in 1994 in Amsterdam ontplofte onder de auto van kunstenaar Rob Scholte, die daarbij beide benen verloor.