Videogames onder vuur na bloedbad in Littleton

Na het bloedbad op de High School in Littleton liggen de makers van gewelddadige spellen, Internetsites en films in de VS onder vuur.

De FBI onderzoekt of de twee scholieren die verantwoordelijk waren voor de moord op twaalf medeleerlingen en een leerkracht in Littleton, en daarna zelfmoord hebben gepleegd, een website hebben bezocht die jongeren oproept zich te bewapenen en hun school op te blazen. Volgens de website, www.overthrow.com, die de titel draagt Utopian Anarchist Party – Militant Anti-Government Anarchism At Its Best, moeten scholen en psychiatrische instellingen die jongeren antidepressiva voorschrijven vernietigd worden.

In de VS is een verband gelegd tussen excessief Internetgebruik en agressieve computerspelletjes, en het bloedbad op de Columbine High School in Littleton. In veel krantenartikelen die tot nu toe over de Littleton-zaak zijn verschenen wordt benadrukt dat de twee scholieren, Eric Harris en Dylan Klebold, veel tijd doorbrachten met het spelen van Doom en Quake, gewelddadige schietspelletjes waarvan wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren zijn verkocht. De jongens maakten deel uit van een Quake-clan, een groep spelers die op Internet tegen andere clans vechten. Harris en Klebold zouden ,,geobsedeerd'' zijn door of ,,verslaafd'' aan virtueel moorden. President Clinton noemde in zijn toespraak na de massamoord in Littleton computerspellen als Mortal Kombat, Killer Instinct en Doom een vorm van amusement die ,,van onze kinderen actieve deelnemers in gesimuleerd geweld maakt.''

Luitenant-kolonel David Grossman onthulde gisteren in The Boston Globe dat het Amerikaanse leger sinds 1995 Doom gebruikt om soldaten te trainen en vechtlustig te houden. Het spel werkt zo goed dat een programmeur van de marine die de monsters in de originele versie door nazi's verving een onderscheiding van de marine kreeg.

Grossman verwacht dat de ouders van de slachtoffers van de moordpartij op Columbine High School een proces zullen aanspannen tegen ID Software, de producent van Doom en Quake. De luitenant-kolonel treedt als getuige-deskundige op in een ander proces tegen ID Software, mediabedrijf Time-Warner en de beheerders van een aantal porno-websites. De 14-jarige moordenaar Michael Carneal, die vorig jaar enkele medescholieren in Paducah, Kentucky heeft doodgeschoten, zou volgens de ouders van de slachtoffers negatief zijn beïnvloed door computerspelletjes, de film The Basketball Diaries met tienerheld Leonardo DiCaprio en sekssites. De ouders eisen meer dan 260 miljoen gulden schadevergoeding omdat de makers van de games, film en sites hadden moeten weten dat het vertonen van geweld en seks zou leiden tot kopieergedrag.

Republikeinse politici, christelijk rechts en bezorgde ouders pleiten voor meer controle op de inhoud van websites en de toegang van minderjarigen tot digitale informatie. Ook Clinton en een groot deel van de computerindustrie staat niet afkerig van plannen om websites te voorzien van labels met informatie over de inhoud. Vorige week kwamen Microsoft, Netscape, America Online, mediaconglomeraat Bertelsmann en Europese Internetaanbieders bijeen om afspraken te maken over een systeem om websites te beoordelen en te blokkeren voor minderjarigen.

Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting op Internet vrezen dat het verband tussen de moordpartijen en de digitale media zal leiden tot onnodige censuur. Volgens Internetjournalist Jon Katz zijn de nieuwe media niet verantwoordelijk. Buiten Amerika worden Doom en Quake gespeeld zonder dat jongeren elkaar uitmoorden, aldus Katz.

    • Marie-José Klaver