UEFA loopt achter feiten aan

Voorlopig kan Ajax in de Europa Cup in theorie nog uitkomen tegen Germinal Ekeren, de Belgische club waarvan zij deels eigenaar is. De Europese voetbalbond UEFA wil de reglementen aanpassen om dit soort wedstrijden tussen twee partners te voorkomen, maar wacht nog op een uitspraak van het sporttribunaal in Lausanne. ,,Wij kunnen clubs niet verbieden om een belang te verwerven'', zegt woordvoerster Baina van de UEFA. ,,Maar als twee aan elkaar gelieerde clubs elkaar ontmoeten kan de sportiviteit in het gedrang komen.''

De UEFA werd eerder dit seizoen geconfronteerd met belangen die de Engelse investeringsmaatschappij Enic heeft in Slavia Praag, Vicenza en AEK Athene. De UEFA weigerde ze toe te laten tot het UEFA-Cuptoernooi maar werd teruggefloten door het sporttribunaal. Vervolgens spande de voetbalunie een bodemprocedure aan. De kwestie wordt nu getoetst aan de Europese wetgeving. Voor het volgend seizoen hoopt de UEFA de bestaande reglementen, die het nemen van een belang door een club zelfs verbieden, op grond van de uitspraak te kunnen aanpassen. Ook de KNVB wil zich met reglementen wapenen tegen een belangenverstrengeling van clubs. De voetbalbond wacht op de regelgeving van de UEFA.

Ook Feyenoord kent vormen van samenwerking. Met Excelsior bestaat al drie jaar een overeenkomst. Feyenoord stalt spelers bij de club uit Kralingen waardoor talenten ervaring kunnen opdoen in de eerste divisie. Ook heeft Feyenoord een belangrijke stem in de samenstelling van de technische staf van Excelsior. Verder heeft Feyenoord een samenwerkingsverband met RWDM in België op het gebied van jeugdopleiding, scouting en uitwisseling van talenten. In Brazilië heeft Feyenoord een straatvoetbalschool geadopteerd. De club oriënteert zich in Afrika.

NEC is met het Finse Tampere United in gesprek over een samenwerking. Daarnaast zijn er contacten met Verbroedering Geel.