The Chinese connection

Spelers van Chinese komaf vormen geen uitzondering meer in de vaderlandse tafeltenniscompetities. Als ik het wel heb, heeft een van de Chinese speelsters zelfs ons nationale vrouwenteam gehaald. Niemand die daar bezwaar tegen lijkt te maken, de Nederlandse en Chinese autoriteiten zeker niet. Ook de ons omringende landen maken dankbaar gebruik van de Chinese pingpong expertise. Wellicht is minder bekend dat ze in China ook razend goed kunnen bridgen. Ik breng u in herinnering dat de Volksrepubliek verleden jaar in Lausanne, samen met Brazilië, de eerste Olympische Grand Prix won en dat het begin dit jaar de hoofdprijs pakte in de prestigieuze Forbo-Krommenie Nations Cup.

Een paar jaar geleden besloot een van China's meest getalenteerde bridgers, Jie `Jack' Zhao, om in Nederland te gaan wonen. Hij koos voor Rotterdam, waar hij veel vrienden heeft. De reeks van resultaten, die Zhao in ons land neerzet, is ronduit verbluffend. Dit jaar bijvoorbeeld, boekte Zhao al een recordaantal van zeven (!) overwinningen in Nobel Van Dijk & Partners Nationaal Toernooi Circuit IMP. Door afgelopen zaterdag in Zwolle het KPMG viertallentoernooi te winnen kan hem, met nog een paar wedstrijden voor de boeg, de eindoverwinning in het algemeen klassement nauwelijks meer ontgaan. Opmerkelijk, omdat hij daarmee Jan Jansma – de ongekroonde koning van het circuit – afhoudt van zijn zesde overwinning in het NTCI eindklassement. Dat Zhao met verschillende partners en in verschillende teams speelt, maakt hem weinig uit. Hij blijft gewoon winnen.

Jack Zhao is een bijzonder persoon. Hij spreekt al een aardig mondje Nederlands en werkt, naast het bridge, als systeembeheerder bij een automatiseringsbedrijf. Gegeven de grote vraag naar dat soort banen, is Zhao dus niet bepaald een concurrent voor zijn Nederlandse collega's. Bovendien schrijft hij voor IMP, het Nederlandse tijdschrift voor gevorderde bridgespelers. Een voorspoedige carrière dus voor de Rotterdamse bridge-Chinees. Niet helemaal, want donkere wolken pakken zich samen boven Zhao's toekomst in Nederland. Er schijnt iets aan de hand te zijn met zijn verblijfsvergunning. Misschien is hij wel door het verkeerde deurtje ons land binnengestapt. Het zou in ieder geval doodzonde zijn als hij weer weg moet, want Jack Zhao voegt een extra dimensie toe aan de bridgegemeenschap. Het is sowieso wel handig om hem hier te houden, gezien de populariteit van de bridgesport in China, waar de denksport tot in de hoogste politieke kringen wordt gespeeld. Een Chinese liaison kan bijdragen tot het verder aanhalen van banden.

Misschien is de Forbo-Krommenie International Teams op dit moment wel het sterkste viertallentoernooi ter wereld. In de editie van afgelopen februari eindigde Zhao met zijn team als tweede. Samen met zijn vaste competitiepartner Willem van Eijck, eigenaar van de Rotterdamse Bridgesociëteit De Lombard, gaf hij er een subliem staaltje tegenspel ten beste:

West startte net ♣9, voor klein en de tien, door zuid gedoken. Van Eijck switchte uitstekend naar ♠B, in noord genomen met de vrouw. De leider sneed in harten. Zhao nam de heer en bereikte zijn partner met ♣A, die weer door de schoppen heenspeelde. Op deze manier kreeg de verdediging twee schoppen, twee klaveren en een harten; 3SA -1.

Zojuist bereikte mij het bericht dat George Rapée is overleden. Hij werd vierentachtig. Ik beloof u in een van de komende rubrieken meer aandacht te schenken aan deze Amerikaan, die kan worden aangemerkt als een van de leidende bridgers van deze eeuw.