Sterke economische groei in Amerika verrast wederom

De Amerikaanse economie blijft verrassend sterk groeien. Het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle geproduceerde goederen en diensten, steeg in het eerste kwartaal met 4,5 procent op jaarbasis.

Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel die gisteren bekend werden gemaakt. Analisten hielden gemiddeld rekening met een groei van 3,3 procent. Met de meest recente cijfers over het eerste kwartaal laat de Amerikaanse economie voor het achtste achtereenvolgende jaar een groei zien.

De sterke economische groei werd vooral veroorzaakt door consumenten, die een enorme bestedingsdrift aan de dag legden. In totaal werd in het eerste kwartaal op jaarbasis voor 6,7 procent meer besteed. Dit is de sterkste groei van consumentenbestedingen in elf jaar.

De consument heeft zoveel vertrouwen in de toekomst dat zij hun spaargeld aanwenden voor bestedingen. De besparingen van de consumenten daalden door de kooplust met 0,5 procent tot 30,9 miljard dollar.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 6,0 procent. Dit cijfer had in het eerste kwartaal kunnen worden overtroffen, ware het niet dat de Amerikaanse exportsector enigszins achterbleef. De import nam daarentegen toe, vooral afkomstig uit landen in Azië en Latijns-Amerika.

Wanneer de exportpositie van de Amerikaanse industrie niet was verslechterd, mede een gevolg van de sterke dollar, zou de economische groei zelfs 6,9 procent hebben bedragen. ,,Het groter wordend tekort op de handelsbalans is het enige minpunt van betekenis in de Amerikaanse economie'', aldus een analist gisteravond.

De verrassend hoge economische groei leek gisteren een negatieve invloed op Wall Street te hebben. Na een positief begin stond de effectenbeurs in New York halverwege de handelsdag op een verlies van 220 punten. Uiteindelijk sloot de beurs ruim 89 punten lager op 10.789,04. Beleggers vrezen dat de uitbundige groei de inflatie verhoogt, hetgeen zou kunnen leiden tot een hogere rente.

President Clinton verwelkomde de groeicijfers gisteren. ,,Sterke groei, hoge investeringen, een lage inflatie en lage werkloosheid zijn een winnende combinatie.''