Start stroombeurs uitgesteld

De stroombeurs APX gaat drie weken later van start dan gepland. In plaats van 1 mei opent de beurs nu op 25 mei de deuren. Een aantal voorbereidingen moet nog afgerond worden.

Belangrijkste probleem is de zogeheten programmaverantwoordelijkheid, die moet garanderen dat partijen die stroom via de beurs verkopen deze de volgende dag ook werkelijk leveren. De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet Tennet moet nagaan of de deelnemers zich aan de afspraken houden. Ook moeten alle partijen de verantwoordelijkheid accepteren voor de kosten als zij niet leveren of afnemen. Nog niet alle partijen hebben dit op orde. Reden voor de APX om de opening van de beurs uit te stellen. Inmmiddels hebben achttien partijen contracten getekend om op de APX te handelen. (ANP)