Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

BV De Wereld. Onder meer een studiodiscussie met NRC Handelsblad-redacteur Coen van Zwol en Hans Verploeg van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten over de Navo-bombardementen op de gebouwen van de televisiezender in Belgrado. Ned.1, 14.06-15.00u.

Buitenhof. Gesprek met de commandant van het Nederlands-Duitse legerkorps, luitenant-generaal Karsten Oltmanns. Over de waarde van herdenken, het bewaren van de naoorlogse vrede in Europa en de rol van Duitsland daarin. Ned.2, 12.05-13.00u.

Netwerk. Een reportage over Eva Kor, die samen met haar tweelingzusje Miriam op 9-jarige leeftijd in Auschwitz door Mengele werd misbruikt voor medische experimenten. Miriam overleed enkele jaren geleden, mogelijk aan de gevolgen van die experimenten, en Eva beloofde chemieconcern Bayer, die zij medeverantwoordelijk houdt voor de experimenten, voor de rechter te slepen. Ned.1, 20.15-20.53u.

AMUSEMENT

Old Lady and the Pigeons. Bekroonde animatiefilm over een lief, oud dametje dat haar geliefde duiven in het park gebakjes voert. Een hongerige politieagent wil ze ook wel hebben. Ned.2, 15.34-16.03u.

DOCUMENTAIRES

Naked Nashville. Eerste aflevering van een driedelige documentaire over countrymuziek in Nashville. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3, 16.00-17.00u.

Van Gewest tot Gewest. Ooggetuigen van de hongerwinter van 1944 vertellen op Roermondse scholen hun verhaal. In de winter van 1944 lag Roermond in de frontlinie, en de bevolking werd als menselijk schild gebruikt door de Duitse troepen. Ned.3, 18.33-18.58u.

Het Monument. Met de val van een stuk steen van het Nationaal Monument op de Dam, eind december 1995, barste ook de discussie over de betekenis van dit monument los. Als het monument na veertig jaar begint te slijten, hoe staat het dan met de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog? Ned.3, 21.00-22.05u.

Kruispunt. Aandacht voor de zaligverklaring van de Italiaanse pater Pio, aan wie talloze wonderen worden toegekend. Ned.1, 22.13-22.54u.

FILM

The Shaggy Dog (Charles Barton, 1959, VS). Familieklucht van Disney over jongen die in een herdershond verandert. BBC1, 7.00-8.30u.

Skateboard Kid (Larry Swerdlove, 1993, VS). Jeugdfilm. Buitenbeentje wordt populair dankzij magisch, pratend skateboard. RTL4, 12.45-14.15u., onderbroken door reclame.

Korea (Cathal Black, 1995, Ierland). De dood van een Ierse soldaat in de Koreaanse oorlog is symptomatisch voor moderne buitenwereld die traditonele leefwijze van afgelegen Iers dorp anno 1952 bedeigd. Stemmig drama. Ned.3, 13.03-14.15u.

Three on a Couch (Jerry Lewis, 1966, VS). Vehikel voor Jerry Lewis is slepende klucht waarin hij Janet Leigh tot een huwelijk probeert te bewegen. VRT, 13.45-15.35u.

Just Another Girl on the I.R.T. (Leslie Harris, 1992, VS). Ruig low-budget-debuut van jonge zwarte filmmaakster Harris over ambitieuze Afro-Amerikaanse tiener die vastbesloten is haar Brooklyn-milieu te ontstijgen maar dan zwanger raakt. RTL4, 14.15-16.00u., met reclame.

.Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm, waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdsniveau's. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. BBC1, 16.05-17.45u.

Shining through (David Seltzer, 1992, VS). Door Jan de Bont gefotografeerd, minder overtuigend romantisch oorlogsdrama, naar Susan Isaacs bestseller. Melanie Griffith, de Newyorkse secretaresse van Michael Douglas, infiltreert in Nazi-Duitsland. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

.Prêt-à-porter (Robert Altman, 1994, VS). Wat vluchtig maar virtuoos opgezet, satirisch panorama over de Parijse modeshows zit vol kleine grapjes en buigt zich vooral over de overspannen aandacht van de media voor ontwerpers. Onderwijl delen Tim Robbins en Julia Roberts noodgedwongen een hotelkamer en proberen Marcello Mastroianni en Sophia Loren hun oude relatie te hervatten. BBC2, 23.30-1.40u.

Mrs. Dalloway (Marleen Gorris, 1997, Engeland). Vanessa Redgrave schuift alle dilemma's, twijfels, ambities en dromen van Virginia Woolfs waardige tragische romanheldin lachend terzijde in film die eigenlijk nergens meer over gaat. Volgens Gorris was Redgrave bijna niet te regisseren. ARD, 23.35-1.05u., tweetalig.

.The Addams Family (Barry Sonnenfeld, 1991, VS). Succesrijke griezelkomedie is officieel niet gebaseerd op de tv-serie uit de jaren zestig maar op de cartoons van Charles Addams uit de jaren dertig. Pretendeert niets meer te zijn dan vrijblijvende nonsens. Met Raul Julia en Anjelica Huston als pa en ma. BBC1, 23.50-1.25u.

Faces in the Dark (David Eady, 1960, Engeland). Maandag, Puzzler van de lopende band. Blinde John Gregson wordt naar het leven gestaan. BBC2, 8.10-9.30u.

.The Importance of Being Earnest (Anthony Asquith, 1952, Engeland). Getrouwe, perfect gespeelde verfilming van Oscar Wildes onweerstaanbare Victoriaanse zedenkomedie. Michael Redgrave en Michael Denison zijn de rijke vrijgezellen met een oogje op Joan Greenwood en Edith Evans. Maandag, BBC2, 9.30-11.05u.

.Kiss Me Kate (George Sidney, 1953, VS). Effectieve verfilming van Cole Porter's vermaarde Broadwaymusical. Met Kathryn Grayson, Howard Keel, Ann Miller en Wunderbar en So in Love. Maandag, BBC2, 11.15-13.00u.

.The Neverending Story (Wolfgang Petersen, 1984, West-Duitsland/VS). Adaptatie van succesvol jeugdboek over de kracht van fantasie is een weldadig familiesprookje, gestoffeerd met motieven uit de middeleeuwse mystiek, Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. Maandag, BBC1, 11.40-13.10u.

Much Ado about Nothing (Kenneth Branagh, 1993, Engeland). Branagh reduceerde Shaespeares bittere komedie over de zwakte, de leugenachtigheid en het opportunisme van verliefde mensen tot dartele uiterlijkheden en concentreerde zich op het plezier van zijn acteurs: Keanu Reeves, Denzel Washington, Emma Thompson, Michael Keaton. Maandag, BBC2, 14.10-16.00u.

Punchline (David Seltzer, 1988, VS). Bitterzoete komedie over het milieu der stand-up comedians volgt de eerste schreden op dit pad van gesjeesde student Tom Hanks en het ambitieuze huisvrouwtje Sally Field. Hun spel is beter dan het scenario. Maandag, SBS6, 14.55-17.00u., onderbroken door reclame.

Ghost Dad (Sidney Poitier, 1990, VS). Charme van Bill Cosby is belangrijkste troef van bovennatuurlijke komedie. Alleenstaande yuppie-vader keert na verkeersongeval als geest terug bij zijn drie kinderen. BBC1, 15.10-16.35u.

Stop! Or My Mom Will Shoot (Roger Spottiswoode, 1992, VS). Pretentieloze komedie waarin rechercheur Sylvester Stallone bezoek krijgt van zijn bemoeizieke moeder Estelle Getty, beter bekend uit de comedyserie The Golden Girls. Maandag, BBC1, 16.35-17.55u.

En nagesynchroniseerd:

Norma Rae (Martin Ritt, 1978, VS). ZDF, 0.15-2.00u.; Mona Lisa (Neil Jordan, 1986, Engeland). ARD, 1.15-2.55u.