Ook Leeuwarden wil standbeeld Hermans

Niet Groningen, maar Leeuwarden moet een standbeeld krijgen van de schrijver W.F. Hermans. Dat vindt althans de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL), die een rekeningnummer heeft geopend voor giften. Volgens woordvoerder G. de Vries van SLAL moet op deze manier voorkomen worden dat Groningen een beeld van de schrijver krijgt.

,,Hermans was hier in oktober 1994 bij de opening van schouwburg de Harmonie aanwezig. Het was een van zijn laatste openbare optredens. Hij koos bewust voor Leeuwarden. Met Groningen had hij niks meer', stelt De Vries.

Hermans woonde en werkte twintig jaar in Groningen. In 1973 vertrok hij er als lector in de geografie na conflicten over zijn functioneren als docent. Zijn afkeer van het academisch wereldje verwoordde hij onder meer in zijn roman Onder professoren. De Groningse antropoloog Y. Kuiper deed enkele weken geleden de suggestie een standbeeld voor de schrijver te plaatsen aan de Spilsluizen in Groningen, waar Hermans woonde. De familie Hermans was hierop tegen. Een beeldencommissie van de Rijksuniversiteit Groningen buigt zich nu over een mogelijk `abstract beeld', dat volgens woordvoerder W. Janssen gebaseerd moet zijn op leven en werk van de schrijver. Van te voren wil de universiteit overleggen met de familie. Janssen: ,,Absolute toestemming is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk'. Hij heeft niets tegen het Leeuwarder inititatief. ,,Het onderstreept het belang van Hermans.'