Nieuwe klachten VS bij WTO

De Verenigde Staten gaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een zevental klachten indienen tegen de Europese Unie, India, Argentinië, Zuid-Korea en Canada. Die zouden zich volgens Washington niet houden aan de regels voor de internationale handel.

De Amerikaanse handelsgezant, Charlene Barshefsky, heeft dit gisteren in haar jaarlijkse rapport aan het Congres bekendgemaakt. De klachten richten zich onder meer op benadeling in de industrie, de landbouw en via intellectueel eigendom.

De EU zou zich schuldig maken aan het schenden van auteursrechten, evenals Argentinië. Verder moet Frankrijk zich volgens de VS bij de WTO verantwoorden voor subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van nieuwe elektronica.

Canada kreeg gisteren van Barshefsky een veeg uit de pan omdat dit land het Amerikaanse hotelwezen aan de grens benadeelt en het ook niet zo nauw neemt met auteursrechten. India zou de invoer van auto's belemmeren en Zuid-Korea zou moeilijk doen bij de import van rundvlees.

Terwijl de conflictstof zich bij de WTO opstapelt heeft de wereldhandelsorganisatie nog steeds geen nieuwe topman. Gisteravond laat leek Mike Moore, voormalig premier van Nieuw-Zeeland, de grootste kans te maken om de nieuwe directeur van de WTO te worden. Eerder op de dag voorzitter Ali Mchumo van de algemene raad van de WTO voor om de knoop na dagenlang beraad door te hakken en Moore te kiezen.

De delegaties trokken zich terug daarna terug voor onderling overleg. Er zouden toen 62 landen voor Moore zijn en 59 voor zijn Thaise tegenstrever Supachai. Gisteren liep officieel de ambtstermijn van Renato Ruggiero af die vier jaar directeur is geweest. (Reuters)