Levenslang geëist tegen Andreotti

Tegen de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti is gisteren in door een rechter in Perugia levenslange gevangenisstraf geëist op verdenking van betrokkenheid bij de moord in 1979 op journalist Mino Pecorelli.

Tegen de 80-jarige Andreotti werd drie weken geleden in een ander proces in Palermo vijftien jaar cel geëist en een verbod op het bekleden van publieke functies. Andreotti zou decennia lang de Siciliaanse mafia hebben beschermd in ruil voor stemmen.

De belangrijkste getuige in de Pecorelli-zaak was mafia-spijtoptant Tommaso Buscetta. Hij woont, in het kader van een beschermingsprogramma voor vroegere mafiosi die bereid zijn als getuigen op te treden, al jaren met een nieuwe identiteit in de Verenigde Staten, en verklaarde dat de journalist door de Siciliaanse mafia vermoord zou zijn als een soort vriendendienst. Er bestonden al langer speculaties dat Pecorelli, die het schandaalblad Osservatore Politico leidde, regelmatig probeerde politici te chanteren met het dreigement dat hij compromiterende verhalen zou publiceren.

Andreotti heeft steeds iedere betrokkenheid bij de dood van Pecorelli ontkend. Volgens hem maken de beschuldigingen deel uit ven een politieke wraakactie. In een schriftelijke verklaring zei hij: ,,Ik wou dat ik met respect voor de waarheid zou worden behandeld en zonder de echo van vreemde leugens''. Hij voegde eraan toe te geloven in ,,de objectiviteit en onafhankelijkheid van de rechtbank''.

Behalve tegen de christen-democraat Andreotti werd ook levenslang geëist tegen zijn partijgenoot Claudio Vitalone en tegen de vier vermoedelijke daders. Ook Vitalone ontkent iets met de dood van Pecorelli te maken te hebben. Hij is verontwaardigd over ,,het moorddadige gebruik van spijtoptanten''.

Ook de bewijsvoering van het proces in Palermo was gebaseerd op verklaringen van vroegere mafiosi. Andreotti heeft deze zogeheten pentiti afgeschilderd als leugenaars die alles nazeggen wat hen wordt ingefluisterd in ruil voor opname in het beschermingsprogramma voor belangrijke getuigen. (AFP, AP, Reuters)