Lerares met een hoofddoek is taboe

Verscheidene directeuren van openbare basisscholen in Rotterdam weigeren islamitische onderwijzeressen met een hoofddoek aan te nemen. Ze doen dat omdat vooral Turkse liberale ouders dreigen hun kind van school te halen uit vrees voor intolerant, religieus getint onderwijs. In Turkije is de hoofddoek op staatsscholen verboden.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in februari dat basisschool De Piramide in Haarlem ten onrechte een stagiaire om haar hoofddoek had geweigerd. De openbare school maakte een verboden onderscheid op grond van godsdienst, vond de commissie.

De Rotterdamse schooldirecteuren stellen daartegenover dat zij `geen waarborg voor neutraal onderwijs' kunnen geven als er een lerares met een hoofddoek voor de klas staat. Zo bleek een juf met hoofddoek op de openbare basisschool De Kameleon haar taallessen te gebruiken voor lessen in de islam. Schooldirecteur W. van Aalst duldt sindsdien geen hoofddoeken meer bij leraren. ,,Aan een leraar in het openbaar onderwijs mag je zijn geloof niet kunnen afzien. Kenners hebben mij verteld dat de Koran de doek niet dwingend voorschrijft, dus mag ik eenieder vragen hem af te doen.'' Ook leraren die in hun uiterlijk hun geloof niet uitdragen zijn soms niet welkom op openbare scholen in Rotterdam, zoals een Jehovagetuige die geen Sinterklaas, Kerstmis en verjaardagen met zijn klas wilde vieren.

OPENBARE HOOFDDOEK: pagina 43, Wetenschap & Onderwijs

    • Wubby Luyendijk