`Kosovo ondergraaft luchtmacht VS'

De luchtoorlog tegen Joegoslavië ondergraaft de paraatheid van de Amerikaanse luchtmacht om elders in de wereld bij andere conflicten in actie te komen. De operatie Allied Force eist het beste materieel en personeel op, en veroorzaakt een dreigend tekort aan munitie.

Dat zei de Amerikaanse generaal Richard Hawley, hoofd opleiding en materieel van de luchtmacht, donderdag in een gesprek met Amerikaanse journalisten. Hawley waarschuwt dat niet alleen de voorraden kruisraketten snel slinken, maar dat ook de satelliet-bestuurde bommen die de B2-bommenwerpers gebruiken bijna op zijn. Nu de luchtaanvallen worden opgevoerd, dreigt de voorraad van 900 van deze zogeheten JDAM's (Joint Direct Attack Munition) op te zijn voordat later deze maand een nieuwe levering wordt verwacht.

Omdat de luchtmacht de meest ervaren piloten naar Joegoslavië stuurt, daalt het gemiddelde niveau van de achterblijvers volgens Hawley snel. Het Pentagon gaat ervan uit dat de Amerikaanse strijdkrachten in staat moeten zijn om tegelijkertijd twee regionale oorlogen te voeren. Maar als nu een crisis zou oplaaien in Azië of het Midden-Oosten, dan zou het volgens de generaal heel moeilijk zijn om daar optimaal op te reageren.

Minister van Defensie William Cohen heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten de NAVO tien extra B-52 bommenwerpers zullen leveren. Deze zullen voor het eerst in het conflict niet alleen zogeheten ,,slimme'' bommen op Servische doelen afwerpen, die met grote precisie gericht kunnen worden, maar ook de veel minder nauwkeurige traditionele bommen. Met dergelijke bommen is de kans op onbedoelde slachtoffers en schade bijzonder groot.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben, onder meer uit zorg over de paraatheid van de Amerikaanse strijdkrachten, bijna dertien miljard dollar uitgetrokken voor de oorlog tegen Joegoslavië. Hoewel ze woensdag in meerderheid stemden tegen een resolutie van steun voor de luchtaanvallen, waardoor die resolutie niet werd aangenomen, bleken ze donderdag ruim twee keer zoveel geld voor de actie beschikbaar te stellen als waar de president om had gevraagd: dertien miljard in plaats van zes miljard dollar.

Democraten in het Congres leverden felle kritiek op het volgens hen tegenstrijdige stemgedrag van de Republikeinen. En ook uit conservatieve hoek liggen de Republikeinen onder vuur. De behoudende zakenkrant The Wall Street Journal verweet de Republikeinen gisteren dat ze in de Kosovo-crisis ,,naar isolationisme en politiek opportunisme'' afdrijven. Meerderheidsleider Trent Lott lijkt echter niet van plan zijn nek uit te steken voor wat zeer veel Republikeinen zien als ,,Clintons oorlog''.

    • Juurd Eijsvoogel