Egyptische economie herstelt na tegenslag

Ondanks tegenslagen zal de Egyptische economie dit jaar met 6 procent groeien en met 6,8 procent in 2000, zo heeft president Hosni Mubarak gisteren verklaard. Het slechte nieuws is echter dat de Egyptische economie eigenlijk 7 à 8 procent per jaar moet groeien om de half miljoen banen te scheppen die nodig zijn om de groeiende werkloosheid te beteugelen, waarschuwde de president. De officiële werkloosheid beloopt in Egypte 13 procent.

Toch zou 6 procent economische groei dit jaar een opvallend herstel betekenen na 1998 toen de groei beperkt bleef tot 4,7 procent en Egypte kampte met drie forse tegenslagen:

-De moord op 58 buitenlandse toeristen in november 1997 verlamde vorig jaar de toeristenindustrie, Egypte's voornaamste bron van buitenlandse deviezen die het land normaal zo'n drie miljard dollar per jaar bezorgd.

-De Egyptische olie, die de helft van 's lands export voor z'n rekening neemt, verloor als gevolg van scherpe prijsdalingen de nodige afzetmarkten. Dit jaar zal de olieuitvoer waarschijnlijk eenderde achterblijven in vergelijking met vorig jaar.

-De Aziatische crisis leidde tot een terugval van buitenlandse investeringen in de Derde Wereld en dus ook in Egypte.

De economische groei die Mubarak gisteren voorspelde zou vooral worden gestimuleerd door binnenlandse particuliere investeringen, een teken van vertrouwen in Mubaraks economische liberaliseringsprogramma dat in 1991 begon. Eerder hadden internationale economen de Egyptische groei geschat op 5,7 procent dit jaar en op 5,8 procent in 2000.

,,Godzijdank hebben wij het juiste pad bewandeld'', zei president Mubarak gisteren in een toespraak tot 3000 vakbondsleiders die 22 miljoen werknemers vertegenwoordigen. ,,De Egyptische burgers hebben weer vertrouwen in onze economie en er heerst nu een nieuwe stemming die leidt tot sterke investeringen op talrijke terreinen.'' De president zei verder dat de particuliere sector nu 71 procent van de economie beheerst terwijl die onder zijn voorganger Sadat vrijwel geheel in staatshanden was.

,,De particuliere investeringen belopen nu 22 procent van het bruto nationale product en als wij slagen in ons streven daar 25 procent van te maken, komt de benodigde groei van 7 à 8 procent binnen bereik'', aldus Mubarak. Het Egyptische privatiseringsplan, dat nog steeds loopt en mikt op de verkoop van nog eens driehonderd onrendabale staatsbedrijven, heeft lof gekregen van het Internationale Monetaire Fonds. Een versoepeling van de investeringsregels maakt er eveneens deel van uit.

Mubarak zei dat het handelstekort een groeiende last voor de economie vormt. De Egyptische importen zullen in het huidige begrotingsjaar uitkomen op 17,5 miljard dollar en de exporten op slechts 5,14 miljard dollar. ,,Verontrustende cijfers'', aldus de president. (AP)