Duitse fans hebben spijt van molestatie

Met de eerste bekentenis en de excuses van drie van de vier beklaagden is gisteren in Essen de rechtszaak tegen de Duitse hooligans begonnen die bij het wereldkampioenschap voetbal van vorig jaar in Lens een Franse agent bijna doodsloegen. Het viertal, variërend in leeftijd van 23 tot 31 jaar, wordt beschuldigd van poging tot moord en/of ernstige geweldpleging. Zij riskeren levenslange gevangenisstraffen.

De Franse gendarme Daniel Nivel werd op 21 juni 1998 na de wedstrijd Duitsland-Joegoslavië in de buurt van het stadion van Lens aangevallen en gemolesteerd door een groep vandalen. De 44-jarige vader van twee kinderen verkeerde na de brute aanslag zes weken in coma. Nivel liep blijvend hersenletsel op. Hij ondergaat nog steeds een revalidatietherapie. Hij is blind aan één oog en heeft moeite met praten en lopen. Hij kan zich van het incident niets meer herinneren.

De vier verdachten komen uit Gelsenkirchen (twee), Erkner (bij Berlijn) en Hamburg. Ongeveer dertig getuigen uit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië worden opgeroepen. Op 2 september eindigt het proces. Het echtpaar Nivel fungeert bij de rechtszaak in Essen als tweede eiser. De verwachting is dat zij niet bij het proces aanwezig zullen zijn.

,,Ik heb diepe spijt van wat in Lens gebeurd is en van de vreselijke gevolgen voor de heer Nivel en zijn familie'', zei de 28-jarige André Zawacki. Eén verdachte, de 24-jarige Tobias Reifschläger, heeft inmiddels een officiële bekentenis afgelegd. Hij zei dat hij Nivel twee keer in zijn rug heeft geschopt, maar ontkende hem tegen het hoofd te hebben getrapt. Zawacki en een derde verdachte hebben zich bereid verklaard hetzelfde te doen.

Nivel werd door het viertal geschopt en geslagen met een ijzeren paal van een verkeersbord en een houten reclamebord. De politieman hield samen met een paar collega's in een zijstraat de wacht voor een politiewagen.

Op het moment dat de vier vandalen aan kwamen rennen, vluchten de politiemannen. Nivel bleef staan en werd onmiddellijk tot bloedens in elkaar geslagen. Terwijl hij op de grond lag, werd hij volgens getuigen nog eens geschopt in zijn rug en in zijn buik. Rondom de wedstrijd in lens was een invasie van honderden Duitse hooligans die de bezoekers terrassen van de binnenstand bestookten met grove gewelddadigheden.De vierde verdachte, de 23-jarige Christopher Rauch, weigert voor het gerecht te spreken. Hij was als enige elegant gekleed in een pak met vest en stropdas. Rauch werd bijgestaan door drie advocaten. Aanklager Antoine Vaast zei laconiek op diens houding: ,,De feiten zijn eenvoudig en spreken voor zich''. Op 5 mei gaat het proces verder.