De rijlaarzen van Beerbaum

Ludger is de oudste en de beste van de Duitse broers Beerbaum. Markus probeert al enige tijd de rijkunst van Ludger te evenaren. Maar dat zal hem niet lukken. Ludger heeft een groot aantal successen op zijn naam staan. Te beginnen met de olympische gouden medaille in Barcelona in 1992. Sinds hij in 1993 het paard Ratina Z ging berijden, was Ludger Beerbaum bijna onoverwinnelijk. Op Ratina Z, een bruine merrie uit een Hannoveraner geslacht en afkomstig uit de Belgische fokstal Zangersheide, won Beerbaum in 1993 de wereldbeker, in 1994 het wereldkampioenschap voor landenteams met Duitsland, in 1996 in Atlanta het olympisch goud individueel en in 1997 de Europese titel. Ratina Z was al onder de Nederlander Piet Raymakers succesvol op het Europese kampioenschap in 1992 en op de Olympische Spelen van Barcelona, toen de combinatie goud en zilver behaalde. Beerbaum is 35, maar nog niet uitgereden. Hij wil zijn toppositie op de wereldranglijst – hij was bijna een jaar eerste – behouden. Voor Ratina Z, geboren op 26 mei 1982, zit het er bijna op. In juni van dit jaar wil Beerbaum tijdens het CHIO van Aken zijn paard afscheid laten nemen. De bijna 17-jarige Ratina Z zal haar dagen slijten als moeder. Van haar wordt verwacht dat zij talentvolle kinderen ter wereld brengt. Want het geslacht Ratina mag nooit verloren gaan.

Aflevering zeventien uit de serie helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland