De hand van Koenen is nog goed zichtbaar

Het experiment van spelersmakelaar Tim Kelly om met een Amerikaans team in de Nederlandse volleybalcompetitie te gaan spelen, was vorig seizoen al mislukt bij de mannen van Vrevok. Een identiek concept bij de vrouwen van Martinus is ook al geflopt. Aanvankelijk zou de ploeg uit Amstelveen geheel uit Amerikaanse en Canadese speelsters bestaan. Maar toen spelverdeelster Joy McKienzie uit de stal van Kelly vertrok, moest de club wederom een beroep doen op de reeds gestopte Vera Koenen. Onder haar leiding bereikte Martinus gisteravond de finale van de play-offs tegen titelverdediger Pollux door VVC in de vijfde en beslissende wedstrijd in drie sets (25-18, 25-19 en 26-24) te verslaan.

Met gemengde gevoelens evalueerde Martinus-coach Frank van Rooijen het project van Kelly, dat reeds in januari moest worden geschrapt. Drie speelsters - hoofdblokkeerster Alyson Randick, buitenaanvalster Gaby Jobst en diagonaal-speelster Dana Cooke - bleven over van het door Kelly geleverde quintet. ,,Daarom is het experiment ten dele geslaagd. Als deze speelsters ook waren vertrokken, was het team uit elkaar gevallen'', meent Van Rooijen. Toch is het nog onzeker of het drietal volgend seizoen voor Martinus behouden blijft. De nieuwe hoofdsponsor Schipper Kozijnen draaide immers op voor de financiële consequenties van de breuk met Kelly. ,,Dat bedrijf heeft sinds januari de betalingen aan de speelsters moeten overnemen'', vertelde Van Rooijen.

Volgens de opvolger van coach Marco Brouwers had het bestuur van Martinus door juristen laten uitzoeken hoe de eerdere samenwerking tussen Kelly en Vrevok financieel onderbouwd was. Die constructie oogde solide. ,,Maar Kelly is bepaalde afspraken niet nagekomen'', zei Koenen, die haar club noodgedwongen te hulp schoot. ,,Spelverdeelster McKienzie had een vage, mondelinge overeenkomst met Kelly en ook onze tweede, Amerikaanse middenaanvalster had een financieel geschil met hem. Na hun vertrek moest de sponsor een extra budget ter beschikking stellen, want Martinus is nu eenmaal geen rijke club. Het is triest dat ik om die reden weer moest gaan spelen.''

Nadat de 32-jarige Koenen eerder al bij AMVJ, Martinus en het Nederlandse team als stand-in had gefungeerd kreeg haar carrière dit seizoen een verrassend vervolg. ,,Ik zat er niet meer op te wachten'' bekent ze. ,,Ik was klaar met het volleybal en ik heb daarom lang nagedacht alvorens weer terug te keren in het eerste team van Martinus. Ik volg namelijk een intensieve opleiding tot politieagente.'' Een platte pet zal ze niet dragen. ,,Vrouwen worden bij de politie nu eenmaal met een bolhoedje uitgerust''. En lachend: ,,Ik heb tijdens mijn stage in Haarlem al een keer het verkeer geregeld, dat ging me uitstekend af.''

Die rol is haar nu eenmaal ook in het volleybal op het lijf geschreven. Koenen maakte gisteravond in de Amstelveense Bankrashal het verschil met VVC. Toch zegt het veel over het niveau van de competitie dat oud-international Koenen ook bij haar rentree als veredelde recreante moeiteloos de toon aangeeft. Schrijnend was het contrast tussen de geraffineerde set-ups van Koenen, die vooral Randick door het midden feiloos aanspeelde en het knoeiwerk van de pas 21-jarige VVC-collega Monique Bijl.

Bijl presteerde het zelfs twee keer te blokkeren als achterspeelster, omdat ze haar positie even was vergeten. ,,Het klasseverschil tussen Koenen en Bijl gaf de doorslag'', concludeerde ook Martinus-trainer Van Rooijen. De VVC-aanvalsters Klemez en Van Thiel zullen zich hebben afgevraagd hoe ze gisteravond hadden kunnen functioneren als Koenen bij hen de regie had gevoerd. Nu zal bondscoach Pierre Mathieu hebben geconcludeerd dat hij Van Thiel terecht uit de selectie van het Nederlandse team heeft verwijderd.

Één setpoint kreeg VVC op 24-23 in de derde reeks, die door Verkerk met een foute service knullig uit handen werd gegeven. Het team uit Vught rest nu nog de bekerfinale, waarin het morgen tegen Volco een plaats in het Europa Cup 2-toernooi kan verdienen. Voor Martinus was het seizoen afgelopen geweest als het zich niet voor de finale om de landstitel had weten te plaatsen, want op een best-of-five serie tegen Weert met als inzet de derde plaats én deelname aan het kostbare CEV-toernooi zat de club niet te wachten.

VVC zal dat overbodige naspel zeker laten lopen als het morgen de beker wint. Bovendien heeft de Europese volleybalfederatie reeds verordonneerd dat niet de nummer drie van de play-offs, maar het in de reguliere competitie als eerste geëindigde Weert mag inschrijven voor de `UEFA Cup'. Vera Koenen zal zich nog één keer opladen om Martinus de eerste landstitel bij de vrouwen te bezorgen. ,,Ik vind het knap dat Pollux met een jong team opnieuw de finale heeft bereikt. Maar het kampioenschap zou een mooie afsluiting zijn van mijn carrière, want na dit seizoen help ik echt niemand meer.''

    • Robèrt Misset