Chaotische hoorzitting in zaak-Öcalan

Het proces tegen Koerdenleider Abdullah Öcalan begint op 31 mei. De hoorzitting, waarin een Turkse rechter dat gisteren bekendmaakte, verliep chaotisch doordat tegenstanders van Öcalan de zitting verstoorden en probeerden de advocaten van de Koerdenleider aan te vallen.

De rechtszaak, die geleid wordt door twee strafrechters en een militaire rechter, zal plaatsvinden op het eiland Imrali, waar Öcalan sinds zijn arrestatie in februari gevangen zit. Er zullen niet meer dan 90 mensen, onder wie de advocaten, journalisten en toeschouwers, bij het proces aanwezig mogen zijn. Om de zaak zo snel mogelijk te laten verlopen, zullen er dagelijks zittingen zijn. Gewoonlijk nemen rechtszaken in Turkije veel tijd en zitten er tussen pauzes van enkele weken.

De rechter heeft gezegd dat er geen buitenlanders met een officiële status bij het proces aanwezig mogen zijn. Hij vreest dat zij anders de rechtsgang zullen beïnvloeden. Een afgevaardigde van de Raad van Europa was verbaasd over de uitspraak. ,,We bemoeien ons nergens mee'', aldus een woordvoerder van de Raad, die bij de hoorzitting aanwezig was. ,,We willen slechts de zaak volgen''.

Onafhankelijke organisaties vrezen dat het proces niet eerlijk zal verlopen. Volgens Amnesty International worden de advocaten van Öcalan tegengewerkt bij de voorbereiding van de verdediging. Zo mogen ze niet onder vier ogen met Öcalan spreken. ,,Ze worden gezien als symbolen van hun cliënt en van zijn daden'', aldus Amnesty. In de rechtszaal werden de advocaten gisteren door tegenstanders van Öcalan uitgemaakt voor ,,verraders''.

Verwacht wordt dat Öcalan, die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van duizenden Turken, ter dood zal worden veroordeeld. De doodstraf bestaat nog wel in Turkije, maar is sinds het midden van de jaren tachtig niet meer ten uitvoer gelegd. (AP, AFP, Reuters)