Bekerfinale?

Ajax en Fortuna Sittard spelen op donderdag 13 mei de nationale bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Kunnen ongeregeldheden tussen supporters van Ajax en Feyenoord worden voorkomen?

Will van Rhee, manager wedstrijdzaken van de KNVB: ,,Er zit een bepaalde spanning op die wedstrijd, dat kan ik niet ontkennen. De KNVB verwacht echter geen extremiteiten. We hebben geleerd van de fouten van vorig jaar, toen de bekerfinale Ajax-PSV uit de hand liep. Om de een of andere reden hadden raddraaiers kaarten voor het neutrale vak W in handen gekregen. Als supporters rotzooi willen trappen, kiezen ze daarvoor in ieder geval het slechtst denkbare moment uit. De politie staat op scherp na de geweldsexplosie tijdens het kampioensfeest van Feyenoord.''

Cor Nijpels, directeur algemene zaken en financiën Fortuna Sittard: ,,Tijdens Ajax-PSV vorig jaar in De Kuip kwamen er vervelende supporters binnen door het clubcardsysteem. Nu is er een strengere controle, bovendien zijn er geen kaarten in de vrije verkoop verkrijgbaar. Zowel de supporters van Ajax als die van Fortuna Sittard reizen per trein en worden meteen in hun vakken gezet. Maar alle maatregelen ten spijt kunnen raddraaiers altijd binnenkomen als ze dat echt willen. Een stadion met alleen maar brave mensen valt nooit te realiseren.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,Vorig jaar was het een ander verhaal, toen lag bij veel mensen de affaire-Beverwijk nog vers in het geheugen. Na de rellen van het kampioensfeest zal het een tijdje rustig zijn in en rond De Kuip. Maar ja, niets is ondoorgrondelijker dan de psyche van een hooligan. Als ze gaan, dan gaan ze. Ajax is dit seizoen al genoeg vernederd, de Rotterdammer kan zijn lol toch wel op. Ik heb ook nog nergens gehoord dat de bekerfinale wel eens verkeerd zou kunnen aflopen. Het zou in ieder geval fijn zijn als de bekerfinale in De Kuip gespeeld blijft worden. Dan wordt de finale een mooie traditie, en De Kuip een tweede Wembley. Het belangrijkste is dat we nooit moeten zwichten voor hooligans, want dan is het voetbal ten dode opgeschreven.''

Paul van Gageldonk publiceerde twee boeken over Feyenoord-hooligans: ,,Het is moeilijk te voorspellen of Feyenoord-supporters de confrontatie met de Ajacieden gaan zoeken. Gezien de druk die na het kampioensfeest rust op de harde Feyenoord-kern, zal het tijdens de bekerfinale wel rustig blijven. Bovendien vindt er komende week nog een onderzoek plaats naar de ongeregeldheden waarvoor Feyenoord-fans eerder dit seizoen in Leverkussen gezorgd hebben. Van Ajax-kant is er geroepen om massaal naar Rotterdam te komen. Waar ik me ongerust over maak is het gedrag van de nieuwe lichting hooligans. Die zijn piepjong en kiezen zomaar een wedstrijd uit om te rellen. Ze komen overal vandaan, van Groningen tot Maastricht. Bij het kampioensfeest van Feyenoord zijn ook een aantal Feyenoord-supporters uit Zwolle gearresteerd. Ik noem dat verschijnsel het hooligantoerisme. Het is absoluut een nieuwe en gevaarlijke trend.''

Ger de Jong, woordvoerder politie Rijnmond: ,,We moeten positief denken. En niet er zomaar van uitgaan dat de bekerfinale wel weer zal worden overschaduwd door rellen. Natuurlijk sluiten we onze ogen niet voor de realiteit. Als het onverhoopt verkeerd zou aflopen, grijpen we direct in. Natuurlijk denken ook wij wel eens, wat bezielt die hooligans? Ze blijven onvoorspelbaar, en vertonen af en toe geen menselijke trekken meer.''

Ronald Pieloor, directeur van het Fanzine de Ajax Ster: ,,Ajax krijgt slechts 6.000 kaarten. Daarom hebben we alle supporters opgeroepen om naar Rotterdam te komen, zodat fans zonder kaartje misschien alsnog een toegangsbewijs kunnen kopen. De rellen van vorig jaar ontstonden door een verkeerd systeem van kaartverkoop. Rellen vallen nooit uit te sluiten. Als ik de diverse Ajax-websites bekijk, zit de stemming er goed in. Men spreekt alweer over het slopen van De Kuip. Als Feyenoord-supporters rotzooi willen, kan het daarom nog vervelend worden.''

    • Marcel Abrahams