Bedaard en oprecht

Met een bijna lachwekkende zekerheid verklaarde Alf Ernest Ramsey bij zijn aanstelling in 1963 als coach van het Engelse elftal dat Engeland in 1966 in eigen land wereldkampioen zou worden. Ramsey kreeg gelijk, zoals hij vaak gelijk kreeg. Engeland won de finale op Wembley met 4-2 van West-Duitsland en werd wereldkampioen. Ramsey werd een nationale held en vervolgens door koningin Elizabeth geridderd.

Sir Alf was doorgaans geen man die de lach in een mens opwekte. Hij was een bloedserieuze Engelsman, die altijd rustig bleef, nooit zijn stem verhief en zich als een gentleman gedroeg. Alleen wanneer hij met de pers werd geconfronteerd, bleek Ramsey over onvermoede botte eigenschappen te beschikken.

Ramsey was tussen 1963 en 1974 bondscoach van Engeland. Daarvoor was hij coach van onder meer Ipswich Town, waarmee hij van de derde divisie naar de hoogste divisie promoveerde en landskampioen werd. Ramsey was als voetballer een stoere en stugge, taakbewuste back van Tottenham Hotspur, Southampton en zelfs van het nationale elftal, waarvoor hij 31 maal uitkwam. Hij was als bondscoach 113 interlands werkzaam. Daarvan verloor Engeland er slechts zeventien. In 1974 werd hij ontslagen, nadat Engeland zich niet had weten te kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Sir Alf genoot enorm respect bij de internationals. Hij was een gewetensvolle, bedaarde en oprechte man die zeer professioneel dacht en dat ook van zijn spelers verwachtte. Kevin Keegan, die zijn eerste interland onder Ramsey speelde en tegenwoordig bondscoach is, zei gisteren nadat bekend was geworden dat Ramsey was overleden: ,,Sir Alf was de beste coach die het Engelse elftal ooit heeft gehad.'' Premier Blair ging verder met zijn complimenten: ,,Sir Alf gaf England het mooiste moment in de sportgeschiedenis van Engeland.''

Hij was zwijgzaam. Maar als hij wat zei, luisterde iedereen. Ramsey stond bekend als introvert. Hij was niet veeleisend. Toen hij met Engeland wereldkampioen werd, werd zijn salaris verhoogd van 4500 naar 6000 pond. Hij aanvaardde de verhoging gelaten en vriendelijk, met respect voor zijn werkgever.

In zijn vrije tijd was Ramsey rozenkweker. Hij woonde buiten Londen met zijn vrouw Vicky. Vorig jaar juni kreeg hij een hartaanval. Na een kort verblijf in een ziekenhuis in Ipswich, werd hij overgebracht naar een verzorgtehuis. Daar overleed Sir Alf woensdag.