Amerikanen bestoken doelen in Noord-Irak

Amerikaanse bommenwerpers hebben gistermiddag doelen in Noord-Irak beschoten. Volgens Irak zijn bij de aanval zeven burgers gedood. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie werden de vliegtuigen, die waren opgestegen vanaf een basis in Turkije, door Iraakse radars gevolgd en vervolgens door luchtdoelraketten beschoten. Daarop zouden de vliegtuigen hebben teruggeschoten. Alle vliegtuigen zouden veilig op de basis zijn teruggekeerd. Iraakse bronnen meldden donderdag ook al aanvallen van Amerikaanse vliegtuigen. Daarbij zou ondermeer een woonwijk in Mosul zijn getroffen. Bij die aanval zouden twintig mensen gewond zijn geraakt. Gisteren werden journalisten rondgeleid in het gebied, waar een aantal huizen zwaar beschadigd waren. Amerikaanse en Britse piloten hebben sinds enkele maanden meer armslag om doelen te kiezen in de No-fly zones in het noorden en zuiden van Irak wanneer ze merken dat de Iraakse luchtafweer actief is. Met grote regelmaat worden sindsdien militaire doelen in Irak beschoten. (Reuters, AP)