Weer oorlog in zuid-Senegal

In de Casamance, een streek in het zuiden van Senegal, zijn de vijandelijkheden tussen het regeringsleger en de beweging die ijvert voor afscheiding van het gebied weer opgelaaid. Bij gevechten met mortieren in de omgeving van de provinciehoofdstad Ziguinchor zijn gisteren 19 doden gevallen en raakten talloze regeringsmilitairen en rebellen gewond. Volgens een legercommuniqué namen ,,ongecontroleerde gewapende elementen'' – de gebruikelijke officiële benaming voor de separatistische Beweging van democratische krachten van de Casamance MFDC) – gisterenmorgen posities van het regeringsleger met mortieren onder vuur. Deze beschieting zou ,,krachtig zijn beantwoord'' door het leger, dat de rebellen, die tevoren ,,waren geïnfiltreerd vanuit Guinee Bissau'', zou hebben teruggedreven over de grens met het zuidelijke buurland. De hervatting van de vijandelijkheden komt drie maanden nadat president Abdou Diouf voor het eerst een gesprek had met de leider van de MFDC. (AFP)