Toch geen CNN: Nieuw hoofdstuk in de kabelklucht

Amsterdammers met een televisie die ouder is dan acht jaar blijken nog steeds geen CNN en MTV te kunnen ontvangen. ,,Een nieuw hoofdstuk in de kabelklucht. Een bom onder het akkoord'', zegt GroenLinks-raadslid M. van Poelgeest.

Een maand geleden bereikte de gemeente Amsterdam met kabelexploitant A2000 een akkoord over de toekomst van het kabelaanbod. Onderdeel is dat A2000 ruim een jaar niet 26 zenders doorgeeft maar 32. Abonnees gaan daarvoor 3,40 bovenop het maandtarief van 16,50 gulden betalen.

Oorzaak van het nieuwe probleem is dat A2000 de meeste nieuwe zenders sinds gisteren doorgeeft via ruimte op de zogeheten S-band. Oude televisies hebben deze voorziening niet. Zij hebben alleen de conventionele C-band.

Volgens A2000 is die ruimte echter al vol. CNN, MTV, National Geografic, Extreme Sports en een Marokkaanse zender worden daarom doorgegeven via de S-band. Volgens winkeliers zijn er ook nieuwere televisies die deze voorziening nog niet hebben.

A2000 wijst erop dat de zenders met behulp van de meeste video-recorders via het videokanaal op de televisie wel te zien zijn. Van de Amsterdammers zou volgens A2000 slechts 2,5 procent gedupeerd zijn. Maar Consumentenbond heeft inmiddels laten weten dat het om veel meer Amsterdammers gaat, mogelijk zelfs de helft. ,,Er wordt altijd overdreven als het om A2000 gaat'', zegt woordvoerder J. Simmons.

Wethouder S. Bruines (Media) heeft de gemeenteraad toegezegd het probleem te onderzoeken. Voormalig wethouder J. van der Giessen, die medio april is vertrokken, was volgens A2000 al op de hoogte. Ze heeft dit niet aan de raad gemeld.

Het akkoord tussen de gemeente Amsterdam en A2000 kreeg eerder kritiek van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur). Hij vindt dat de kijkers een decoder wordt opgedrongen. Alle commerciële zenders verdwijnen over een jaar achter de decoder. Ook de Opta, het orgaan dat toeziet op de telecommunicatiewetgeving, heeft zich inmiddels kritisch uitgelaten.