Soldaat Taiwan maker CIH-virus

Een Taiwanese universiteit heeft de maker van het CIH-virus geïdentificeerd. Volgens het Tatung Institute of Technology is oud-student Chen Ing-hau verantwoordelijk voor het virus, dat op 26 april jl. voor bijna een miljard gulden aan schade heeft veroorzaakt.

De informaticastudent werd in april vorig jaar bestraft toen het CIH-virus schade aanrichtte aan het computersysteem van de universiteit, aldus Lee Chee-chen, de decaan van het het Tatung Institute of Technology. De universiteit vond het niet nodig de informaticastudent te schorsen omdat Chen Ing-hau, wiens initialen de naam van het virus vormen, zijn medestudenten waarschuwde om het virus niet verder te verspreiden. Chen Ing-hau is vorig jaar zomer afgestudeerd en vervult nu zijn militaire dienstplicht. De politie zal het leger toestemming vragen de informaticus te ondervragen.

Met name in Azië is de schade door het CIH-virus, ook wel Tsjernobyl-virus genoemd, bijzonder groot. In Zuid-Korea zijn 250.000 tot 600.000 computers door het virus getroffen. Het Zuidkoreaanse Ministerie van Informatie vermoedt dat meer dan drie procent van de acht miljoen computers in het land is besmet en beschadigd. Werknemers van Zuidkoreaanse antivirussoftware-bedrijven zeggen dat 600.000 pc's zijn aangestast. Het Koreaanse persbureau Yonhap schat dat de schade meer dan 500 miljoen gulden bedraagt.

In China zijn volgens Chinese media 100.000 computers door het CIH-virus getroffen.

In Turkije zijn volgens de Engelstalige krant Turkish Daily News meer dan 300.000 computers van onder meer banken, bedrijven en overheidsorganisaties door het Chernobyl-virus aangetast. Regeringsfunctionarissen vermoeden dat het virus ongeveer 20 procent van de Turkse pc's heeft beschadigd. De schade zou 200 miljoen gulden bedragen.

BEVEILIGINGwww.nrc.nl