Opsteker

President Wellink van de Nederlandsche Bank heeft een beetje spijt van de financiering voor 80 miljoen gulden van de Victory Boogie Woogie. De centrale bank kocht het laatste, onafgemaakte werk van Piet Mondriaan ter viering van de afschaffing van de gulden.

Een berg kritiek volgde. ,,Misschien had ik een prettiger gevoel gehad wanneer we alle bijstandsmoeders een aardig bedrag hadden gegeven,'' stelt Wellink nu in een interview met het feministisch blad Opzij. Hij weet wat de lezeressen willen.

Maar misschien had Wellink nog iets anders ,,met dat dooie goud'' kunnen doen. Die 80 miljoen gulden was bijvoorbeeld in dank aanvaard door het pensioenfonds van de Nederlandsche Bank. Eerder deze week werd duidelijk dat het in de laatste vijf jaar het laagste rendement had van de Nederlandse pensioenfondsen die afgelopen week in kaart zijn gebracht. De aandelenhausse is aan de bank in de tijd van president Duisenberg grotendeels voorbijgegaan: de centrale bank heeft de florerende effectenbeurzen blijkbaar met groot wantrouwen bekeken. Het pensioenfonds scoorde met een rendement van 8,1 procent een fikse onvoldoende. Vergelijk dat eens met de beheerders van het Pensioenfonds van de Sigarenindustrie die sinds 1994 tevreden paffend aan een rendement komen van 13,5 procent. Beter beleggen dan de jongens van Duisenberg, dat is een hele opsteker.

Voor de centrale bank resteert een beetje gezichtsverlies, maar de komende jaren kunnen de beleggers aan het Frederiksplein op een hoger resultaat rekenen, wanneer zij tenminste voldoende buiten de eurozone hebben belegd. Hoe zwakker de euro wordt, des te meer worden de beleggingen in ponden en dollars waard. Daar moet Duisenberg in Frankfurt voor kunnen zorgen.

Erik van der Walle