Nederland neemt meer Kosovaren op

Volgens premier Kok zijn enkele Europese lidstaten die ruime opvang van Kosovaren beloofden, traag in de inlossing van die beloften. Kok maakte gisteren bekend dat Nederland meer vluchtelingen op zal nemen dan de eerder genoemde 2.000.

De Tweede Kamer had hierom gevraagd. Al in Nederland wonende Kosovaren mogen grootouders tijdelijk over laten komen.

Staatssecretaris Cohen (Justitie) heeft van Kok de opdracht gekregen uit de zoeken of landen die aantallen hebben genoemd voor het aantal vluchtelingen dat ze uit Kosovo willen opvangen, die ook daadwerkelijk opnemen. ,,Een aantal ons omringende landen die ogenschijnlijk voortvarend te werk gingen, blijken nu nogal traag in het nakomen van hun beloften'', zei Kok na afloop van de ministerraad. Hij wilde de landen waar hij op doelde niet bij name noemen.

Hoewel het kabinet geen grens heeft gesteld aan het aantal Kosovaarse vluchtelingen dat Nederland op zal vangen, gaf Kok aan dat die mogelijkheden niet onuitputtelijk zijn. Een bovengrens wilde hij echter niet stellen. ,,Dat past niet bij onzekere tijden zoals deze. Maar we willen ons niet laten kennen. Op verzoek van staatssecretaris Cohen zullen we meer mensen opvangen. We stellen daarbij prioriteiten aan de mensen die volgens de UNHCR in bijzondere omstandigheden verkeren. Verder zal in goed overleg met de UNHCR en de lidstaten van de Europese Unie een redelijke spreiding van de opvang worden afgesproken.''

Eerder besloot het kabinet om eerstegraads familieleden (echtgenoten, ouders en kinderen) van Kosovaren die in Nederland verblijven, bezoekersvisa te verstrekken. Het kabinet heeft gisteren ook ingestemd met het voorstel van Cohen om ook grootouders voor deze regeling in aanmerking te laten komen. Een Kamermeerderheid had ook andere tweedegraads familieleden (broers en zussen) onder de verruiming van de opvangregeling willen laten vallen. Cohen ontraadde dit, omdat er daardoor ,,zeer aanzienlijke aantallen'' Kosovaren naar Nederland zullen komen. Volgens Justitie wonen er in Nederland ongeveer tienduizend etnische Albanezen die voor de regeling in aanmerking komen.

Kok toonde zich verder voorzichtig optimistisch over de diplomatieke pogingen van de Russiche bemiddelaar Tsjernomyrdin om tot een oplossing te komen in de Kosovo-crisis.

,,Er zit beweging in'', zei Kok, die meent dat ook EU-voorzitter Duitsland hierin een ,,hele belangrijke rol'' vervult.