Minister Sharon wacht aanklacht wegens omkoping

De Israelische politie heeft gisteren de openbare aanklager aanbevolen om de minister van Buitenlandse Zaken Ariel Sharon wegens omkoping en obstructie van het gerechtelijk onderzoek te vervolgen.

Sharon wordt ervan verdacht reserve-generaal Avigdor Ben Gal een lucratieve gasovereenkomst met Rusland in het vooruitzicht te hebben gesteld in ruil voor een wijziging van diens getuigenis in een proces tegen de krant Ha'aretz. Sharon verloor een door hem aangespannen smaadproces tegen deze kwaliteitskrant over het bedriegen van premier Menahem Begin tijdens de Libanese oorlog van 1982 tot 1984. Sharon was tijdens deze oorlog minister van Defensie.

Ha'aretz publiceerde enkele jaren geleden een artikel waarin werd gesteld dat Sharon de van militaire zaken onkundige Begin had bedrogen inzake zijn plannen om de Libanese hoofdstad Beiroet te veroveren. Sharon heeft bij hoog en laag volgehouden dat hij Begin een juist beeld van de militaire planning heeft gegeven. Reserve-generaal Ben Gal, die tijdens de Libanese oorlog het commando voerde over een militaire eenheid in Libanon, heeft indertijd gezegd dat Sharon zonder premier Begin daarvan op de hoogte te stellen de plannen van het opperbevel wijzigde om de Israelische strijdkrachten Beiroet te kunnen laten innemen. Voor de rechter is Ben Gal op die uitspraak teruggekomen. Dat bracht de politie op het spoor van omkoping van Ben Gal door Sharon. Als minister van Buitenlandse Zaken nodigde Sharon Ben Gal, die in zaken is gegaan, onlangs uit voor een reis naar Moskou voor het in de wacht slepen van een grote gasovereenkomst met Rusland.

De politie wilde wegens de naderende verkiezingen op 17 mei deze belastende aanbevelingen aan de openbare aanklager tegen Sharon en Ben Gal geheim houden. Politiewoordvoerders weigerden gisteren commentaar te geven op de vraag of het politieonderzoek tot een gerechtelijke vervolging van Sharon zou leiden. Volgens de Israelische media van vandaag zou de openbare aanklager een beslissing over het voor de rechter brengen van Sharon tot na de verkiezingen willen uitstellen.

Commentatoren zijn van oordeel dat de electorale waarde van Sharon door de mogelijkheid van een proces aanzienlijk is gedaald. De regerende Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu moet deze tegenslag incasseren op het moment dat opiniepeilingen uitwijzen dat Ehud Barak, de kandidaat van de Arbeidspartij, in de strijd om het premierschap duidelijk uitloopt op Netanyahu.