Leger van de Comoren pleegt staatsgreep

Het leger van de Comoren, een eilandstaatje in de Indische Oceaan tussen Mozambique en Madagascar, heeft vanmorgen aangekondigd dat het de macht heeft gegrepen. Kapitein Rachad Abdallah verklaarde voor de staatsradio dat de strijdkrachten de regering van president Tadjeddine Ben Said omvergeworpen hebben. De coup volgde enkele dagen nadat de regering van Tadjeddine ruimere autonomie had verleend aan de eilanden Anjouan en Moheli, die zich in augustus 1997 hebben afgescheiden van de Federale Islamitische Republiek der Comoren. Die bestaat verder alleen nog uit het eiland Grand Comore, waarop de hoofdstad Moroni ligt. Het autonomie-akkoord leidde tot gewelddadige protesten van oppositiepartijen en jongeren in Moroni, die de overeenkomst beschouwen als een verzwakking van de republiek. De Comoren hebben sinds hun onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975 talrijke coups gekend. (Reuters)