Koninginnenach rustig verlopen

De afgelopen nacht aan de vooravond van Koninginnedag is redelijk rustig verlopen. Er deden zich op enkele vechtpartijen in Utrecht en vernielingen in Den Haag na, vrijwel geen incidenten voor.

In Den Haag vierden ongeveer tweehonderdduizend mensen de tiende KoninginneNach waarbij op verschillende plaatsen in het centrum muziekoptredens waren van onder meer Bl⊘f, Rory Block, Susan Tedeschi Zucchero en Ilse DeLange. Bij het optreden van Ilse DeLange moest de politie tegen tien uur 's avonds de toegangswegen naar Het Plein tijdelijk blokkeren omdat de mensenmassa te groot was geworden. De politie hield 25 mensen aan voor vernieling, openlijke geweldpleging en mishandeling. Ook werd een man met vals geld gearresteerd.

In Utrecht ging gisteravond de vrijmarkt om zes uur open. De nacht verliep in de stad, die vandaag door de koningin werd bezocht, zonder grote ongeregeldheden. De politie arresteerde twintig mensen voor onder meer zakkenrollerij. Een paar vechtpartijtjes bleven zonder ernstige gevolgen. Ook Amsterdam beleefde een betrekkelijk rustige nacht. Volgens een politiewoordvoerder was het met name op het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Spui zeer druk. In Rotterdam had afgelopen nacht geen enkel incident plaats.

Voor vandaag heeft de gemeente Rotterdam enkele maatregelen afgekondigd om tijdens de viering van Koninginnedag een herhaling te voorkomen van de rellen die afgelopen zondag bij de huldiging van Feyenoord plaatsvonden. In het centrum en een groot deel van Rotterdam-West mag tot vanavond zes uur geen alcohol worden geschonken. De belangenorganisatie Horeca Nederland verzette zich aanvankelijk tegen dit besluit, maar zag na een gesprek met burgemeester Opstelten op het laatste moment af van een kort geding.

De gemeente Rotterdam heeft gisteren een kort geding dat ze hadden aangespannen tegen de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb gewonnen. De reinigingsdienst wilde vandaag en morgen het werk neerleggen om actie te voeren voor een betere CAO. De president van de rechtbank in Rotterdam, mr. J. Mendlik, heeft de staking verboden. Volgens Mendlik moet op dit moment alles wat zelfs maar een gering verhoogd risico oplevert, worden voorkomen. ,,Rotterdam kan zich nu niets permitteren. Nadat zondag de vlam in de pan sloeg, zijn er wonden geslagen die makkelijk weer open kunnen barsten'', aldus Mendlik.

De rechter-commissaris in Rotterdam bepaalde gisteren dat acht betrokkenen bij de rellen van afgelopen zondag vast blijven zitten. Op dit moment zitten nog zestien relschoppers in voorlopige hechtenis.