Kinderbioscoop met eetbare kaartjes

Afgelopen woensdag opende in Amsterdam de Eerste Nederlandse Kinderbioscoop haar deuren. De bioscoop is te vinden op de Nieuwmarkt (vlakbij het Centraal Station), in de kelder van kinderboekenwinkel `Helden & Boeven'. Anders dan gewone bioscopen, waar kinderfilms alleen te zien zijn op woensdagmiddag en in het weekend, kun je hier ook iedere dag na school naar toe. De voorstelling begint dan om vier uur.

Eergisteren had Tessa, de directeur van de bioscoop, een feestje georganiseerd. Er waren tafels vol snoep, ongeveer tien Pippi's, acrobaten en filmster Madelief (inmiddels 12 jaar) die de filmkelder officieel opende. Bijna alle kinderen vertelden dat ze graag en vaak film kijken. Abeltje, de films met Madelief, Pippi en Een Luizeleven zijn favoriet. Maar niet bij Susan (11 jaar). Zij is dol op Leonardo DiCaprio en heeft Titanic al drie keer gezien (en nooit gehuild!). De beste film die ze kent is Basketball Diaries, ook met Leonardo DiCaprio. Waarom is hij zo leuk? ,,Hij kan goed spelen en ziet er goed uit'', zegt Susan.

Terwijl de kinderen met brandende `sterretjes' in een optocht door de filmzaal lopen, moeten sommigen al weer met hun ouders naar huis. Ze zijn misselijk van het snoep. Er valt nog meer te eten bij `Helden & Boeven'. De bioscoopkaartjes zijn mooi paars en gemaakt van eetpapier. Dat is leuk en lekker, maar wel pech voor Simon (7) die een toegangskaartje had gewonnen met de Pippi-verkleedwedstrijd. In plaats van het kaartje te gebruiken om mee naar de film te gaan had hij het per ongeluk opgegeten.

Behalve film kijken, speelt iedereen ook zelf toneel. Zoey (6) speelt op school altijd voor soldaat. Hij vertelt hoe dat moet. ,,Dan roep ik: `We zullen hem pakken soldaten!'. En dan pakken we de boef.'' Ramona (10) speelt stukjes na uit GTST of bedenkt zelf reclames. Een reclame voor Chicken Tonight gaat zo: Ramona zit op de bank en heeft honger. Haar vriendin speelt voor moeder, ze zegt dat ze iets lekkers heeft gemaakt: Chicken Tonight. `Jippie, Chicken Tonight' roept Ramona en ze slaat met haar armen alsof het kippenvleugeltjes zijn. Haar ouders hebben het al opgenomen op video dus ze kan er zo een echte reclame van maken.

Terwijl alle kinderen naar de eerste voorstelling kijken in de kelder, vertelt Tessa over `Helden & Boeven'. Ze vond het raar dat er wel een kinderkookcafé en een kinderboekwinkel waren, en nog geen bioscoop. Daarom is ze er zelf een begonnen. In het keldertje dat ze mooi heeft opgeknapt, met sterren en gouden randjes. En Tessa heeft meer plannen. Zo wil ze ooit zelf een fim maken met de kinderen die in haar bioscoop komen. Ze organiseert ook allerlei wedstrijden en festivals. Eind mei bijvoorbeeld, op de 20ste, is het Annie M.G. Schmidt-dag en dat viert Tessa in Helden & Boeven met een tekenwedstrijd. Op 22 mei is er een kookfestijn (met zelfgemaakte brandnetelsoep).

Soms zijn er serieuzere programma's, over scheiding en over dromen. Tessa wil ook films te vertonen aan peuters, tussen 2 en 4 jaar. Ze heeft het inmiddels een paar keer geprobeerd. Maar ze zag dat een deel van het publiek al na een half uur zat te slapen. De films moeten dus korter.

Op donderdag is er in `Helden & Boeven' een `dinervoorstelling'. Dat betekent dat je om half zeven komt, eerst gaat eten en dan een film te zien krijgt. Het duurt al met al tot ongeveer half negen. Gelukkig zijn er in de buurt genoeg café's en restaurants om je ouders heen te sturen.

Kinderbioscoop `Helden & Boeven', in de kelder onder de kinderboekwinkel. Nieuwmarkt 11, Amsterdam. Je kunt je aanmelden als je op de hoogte gehouden wilt worden van het programma, inl. 020-6224622.