Jeltsin wil kernwapens moderniseren

In antwoord op de toenemende dominantie van de NAVO heeft Rusland donderdag aangekondigd zijn kernwapenarsenaal te moderniseren, en mogelijk kernproeven te hervatten ,,zonder de bestaande verdragen te schenden''.

Dat heeft het hoofd van de inlichtingendienst FSB, Vladimir Poetin, bekend gemaakt na afloop van een buitengewone, door geheimzinnigheid omgeven zitting van de Russische Veiligheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van president Jeltsin. De commandant van de Strategische Raketten-divisie moest de vergaderzaal verlaten voordat president Jeltsin zijn raadgevers toesprak: ,,Iedere aanwezige riskeert zijn hoofd als er iets van het besprokene uitlekt.''

Dat bleek slechts retoriek, want Poetin, chef van de opvolgingsorganisatie van de KGB, kon ongestraft uitleggen dat de president per decreet ,,de ontwikkeling van het nucleair complex'' had bevolen, plus de uitwerking van een militair concept met een zwaarder accent op tactische kernwapens (met een bereik van enkele honderden kilometers).

De FSB-chef ontkende elk verband met de NAVO-campagne tegen Joegoslavië, maar maarschalk Igor Sergejev, die als minister van Defensie aanwezig was, had eerder deze week al verklaard dat Rusland zijn militaire doctrine zou aanpassen in het licht van de oostwaartse expansie van het bondgenootschap.

De Russen zijn kwaad over de opstelling van de NAVO ,,als politieagent van de wereld'' en de dit weekend gedane handreiking aan een reeks Oost-Europese landen om versneld onder westerse militaire invloedsfeer te komen. Het Kremlin wil niet betrokken raken bij de Balkan-oorlog, maar waarschuwt voor escalatie. Waarnemers vatten een aanpassing van Ruslands militaire doctrine serieuzer op dan de losse flodders – zoals het sturen van een verkenningsfregat naar de Middellandse Zee – waarmee Moskou eerder zijn woede kenbaar maakte.

Onder de kop ,,een prik met de kernparaplu'' waarschuwt de krant Segodnja voor een hervatting van de wapenwedloop. Volgens het blad Izvestija duiden de oekazes van Jeltsin erop dat Rusland zijn landmacht gaat uitrusten met nieuwe kernwapens voor de korte afstand.

Door de desintegratie van het oude Sovjet-leger is Rusland voor zijn verdediging steeds zwaarder gaan leunen op kernwapens. De ratificatie door de Doema van de START-II-akkoorden over reducties van die arsenalen is door het geweld op de Balkan opnieuw uitgesteld.

Militaire analisten wijzen erop dat de atoomdrempel sinds het einde van de Koude Oorlog is verlaagd. Volgens de krant Komsomolskaja Pravda overweegt Rusland het intrekken van de belofte om niet als eerste kernwapens te gebruiken, een van de wensen van de radicale Doema, het parlement van Rusland.

    • Frank Westerman