Jaloezie in de apentunnel

Wekenlang waren de chimpansees niet te zien de Amsterdamse dierentuin. Onze correspondent (11) in Artis zocht uit waarom.

De verslaggeefster van Artis gaat vandaag naar de chimpansee's want twee weken geleden waren een paar chimpansee's ziek en daarom kon je ze niet bekijken. Ze leden aan shigella: een ziekte in de darmen waar je diarree van krijgt, gelukkig zijn ze nu weer beter. Ze zijn nu allemaal aan het spelen en zijn weer zo goed als nieuw. Eentje heeft contact gezocht met een bezoeker van Artis. ,,Wat doet dat mens nou, ze houdt me een soort doosje voor met een poeder er in.'' Dat is een poederdoosje maar dat weet deze aap niet. Opeens `niest' een van de chimpansees. ,,Hé broer, nies niet zo, hou je toch eens in.'' Er is een soort lange tunnel van stevig gaas die door de lucht van het buiten- naar het binnenverblijf (tot op het dak) loopt waar allemaal chimpansees in zitten. Als er een kleintje in komt jaagt een grote chimpansee hem er uit. Een echtpaar zit achter in de tunnel. ,,Toe dan'', denkt het vrouwtje, ,,raak me aan, maar in ieder geval: DOE IETS!'' Een jonge aap zit jaloers (intussen doet hij een plas) naar het echtpaar te staren en denkt ,,Hij is haar gewoon niet waard, hij kijkt haar maar een beetje aan en verder doet hij niets.''