Internationale beurzen

LONDEN

De aandelenkoersen in Londen gingen vanmorgen op weg naar het record van 6635 punten. De FTSE-index steeg met 1,1 procent naar 6569 punten. Vooral oliefondsen deden het uitstekend, zoals BP Amoco, nadat de olieprijs steeg tot 16,60 dollar per vat Brent voor levering volgende maand. Ook bankaandelen, met name die van Lloyds, presteerden goed.

FRANKFURT

Bayer, dat ondanks een winstdaling in het eerste kwartaal verwacht de winst over geheel 1999 op peil te houden, leidde een stijging van de beurskoersen in Frankfurt. De DAX-index was 0,7 punten hoger op 5372 punten. Ook chemieconcern Hoechst was met een stijging van 2,2 procent sterk, nadat het fonds gisteren overigens flink was gedaald.

PARIJS

Franse aandelen boekten een scheiden winst van 0,5 procent op 4392 punten voor de CAC-index. Evenals in de rest van Europa wachtten beleggers op de publicatie van de eerste officiële schatting van de Amerikaanse economische groei over het eerste kwartaal. Cijfers daarover zouden vanmiddag bekend worden. Cyclische aandelen deden het goed.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde verloor 240,71 punten (1,4 procent), en kwam daarmee uit op 16.701,53 punten. De beursgraadmeter werd vooral naar beneden getrokken door Sony, dat 4,7 procent van zijn beurskoers verloor.

Het elektronicaconcern maakte woensdag nabeurs een forse winstdaling bekend en waarschuwde tevens dat het dit jaar niet veel beter zal worden. De winst heeft vooral te lijden onder de prijserosie in enkele productgroepen.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten vandaag een verdeeld beeld zien. De Kospi-index in Zuid-Korea bleef onveranderd. In Australië sloten de aandelenkoersen gemiddeld 1,2 procent lager. De Hongkongse Hang Seng-index eindigde 1,2 procent hoger. Singapore voegde 3,7 procent toe.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York maakt gisteren niet echt veel indruk. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 3,93 punten hoger op 10878,38 en dat betekende het derde record op rij.

De financiële waarden hielden de beurs overeind. Op andere fronten was sprake van winstnemingen. De Internetwaarden deden het slecht als gevolg van de cijfers die Internetboekwinkel Amazon woensdag nabeurs bekendmaakte.

De Amsterdamse beurs was vandaag in verband met Koninginnedag gesloten. Weekoverzicht en slotkoersen worden gepubliceerd in de krant van zaterdag.