Hollandse Nieuwe laat aan wal

De `Hollandse Nieuwe' komt dit jaar later dan gebruikelijk. Het eerste vaatje nieuwe haring zal op 1 juni aan wal worden gebracht in plaats van de eerste week van mei zoals voorgaande jaren. Een dag later zal de haring overal te koop zijn.

De reden voor de vertraging is de verplaatsing van de haringvangst naar een noorderlijker deel van de Noordzee. De Nederlandse vissers hebben besloten uit te wijken omdat het in de traditionele viswateren voor de Scandinavische kust steeds drukker wordt. Vooral het aantal Noorse vissers is de afgelopen jaren fors toegenomen. Daardoor blijft er minder vis over voor de Nederlandse markt.

In de nieuwe viswateren is echter pas later in het jaar voldoende plankton aanwezig waarmee de haringen zich volvreten in het voorjaar. De vis kan daarom pas later gevangen worden. De meeste haring voor de Nederlandse markt wordt gevangen door Deense en Noorse vissers. Het aandeel van de Nederlandse vissersschepen is relatief klein. Wel wordt op de Nederlandse schepen, anders dan op de meeste buitenlandse schepen, de vis direct verwerkt en klaargemaakt voor de handel.