FNV verhuist toch niet naar Woerden

De verhuizing van de FNV naar een nieuw hoofdkantoor in Woerden gaat niet door. De vakcentrale blijft gevestigd in Amsterdam.

De vakcentrale ziet af van de verhuizing na de mislukte fusie tussen de drie FNV-bonden AbvaKabo, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de politiebond NPB. Het hoofdkantoor van deze nieuwe federatie zou eveneens in Woerden komen.

Nu de fusie is afgeblazen, blijven die bonden gevestigd in hun kantoren in respectievelijk Zoetermeer, Utrecht en Amsterdam. Wel neemt de politiebond later zijn intrek in het hoofdkantoor van de AbvaKabo.

Het bestuur van de vakcentrale FNV heeft het besluit om niet te verhuizen deze week meegedeeld aan de bondsvoorzitters tijdens de Federatieraad. Het besluit wordt volgende week toegelicht aan het personeel. Op het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam werken ongeveer 220 mensen.

De FNV besloot vorig jaar het hoofdkantoor naar Woerden te verplaatsen nadat eerder al de FNV Bondgenoten en de Bouw- en Houtbond FNV hadden voorgenomen daar een nieuw kantoor te bouwen. Ook het scholingsinstituut van de FNV is al in Woerden gevestigd. Het gebruik van een gezamenlijk complex zou een belangrijke kostenbesparing kunnen opleveren.

De fusie van AbvaKabo, AOb en de politiebond NPB werd in januari op het laatste moment afgeblazen door de onderwijsbond, die vreesde daarmee zijn identiteit te verliezen. De vakcentrale FNV reageerde teleurgesteld. Met de fusie zou een eerste stap gezet zijn naar een federatie van FNV-bonden in de publieke sector. In de marktsector gingen de FNV-vakverenigingen Industriebond, Dienstenbond, Voedingsbond en Vervoersbond begin vorig jaar al samen in FNV Bondgenoten.

Burgemeester Van Zwieten van Woerden reageert teleurgesteld op het besluit van de vakcentrale, waarover de gemeente nog niet door de FNV is geïnformeerd. ,,Het is heel jammer'', aldus Van Zwieten. Het nieuwe hoofdkantoor zou worden gebouwd in de buurt van het NS-station in Woerden.

De komst van FNV Bondgenoten en de Bouw- en Houtbond FNV naar Woerden heeft vorige maand ook geleid tot het vertrek van een wethouder. Wethouder J. Blonk stapte op na een onderzoek naar de afspraken die tussen de FNV en de gemeente waren gemaakt over het toewijzen van woningen aan medewerkers van de FNV-bonden. Zij zouden daarbij een voorkeursbehandeling krijgen.