Eigen barokfestival voor Amsterdam

Met elf concerten en een nevenprogrammering met lezingen en films heeft Amsterdam van 1 tot en met 9 mei voor het eerst een eigen festival voor barokmuziek. Drie thema's verbinden de door organisator Fred Luiten samengestelde concerten: Goethe, Händel en barokmuziek van Franse componisten. Luiten hoopt daarmee zowel de doorgewinterde liefhebber van barokmuziek als de beginnende belangstellende te bedienen. Luiten wil het festival jaarlijks herhalen.

Sinds 1995 produceert Fred Luiten kleinschalige concerten met barokmuziek in het Amsterdamse Concertgebouw. ,,Vanaf het begin hebben mijn concerten een eigen publiek getrokken, Dat was ook mijn motivatie voor het opzetten van dit festival met uitsluitend barokmuziek. Het Festival Oude Muziek Utrecht is breder van opzet, en het percentage echte barok is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Daarop vormt dit festival een aanvulling. Maar het is absoluut niet mijn bedoeling te concurreren. Mensen belden gewoon op met het verzoek meer barokmuziek in grote zalen te brengen.''

Vanaf het begin van Luitens loopbaan als concertorganisator waren countertenor Michael Chance en sopraan Emma Kirkby spil van de programmering. Op zondagavond zijn ze in de Beurs van Berlage samen te beluisteren in een programma met opera-duetten van G.F. Händel, aan wiens oeuvre in vijf concerten op het festival aandacht wordt besteed.

Met de uitvoering van Händels Messiah door The Sixteen zondagmiddag in het Concertgebouw hoopt Luiten een breed publiek te trekken en dat vervolgens door te sluizen naar meer specialistische concerten, zoals ondergebracht in de themagroep rond Franse barokmuziek. Zo speelt klavecinist Gustav Leonhardt zondagmiddag werk van Couperin, Gaultier en Gallot.

Anders dan bij de twee hoofdthema's is er bij de concerten rondom het thema Goethe slechts met veel creatief denkwerk sprake van een relatie met de uitgevoerde werken. ,,Dat thema is er later bij verzonnen'', geeft Luiten toe. Bij het concert waarmee La Petite Bande morgenmiddag het festival opent staan twee melodrama's op het programma van G.A. Benda (1722-1795), die onder Goethes auspiciën werden uitgevoerd in Weimar.

Internationaal Barok Festival Amsterdam: 1 t/m 9 mei in Beurs van Berlage, Concertgebouw, Westerkerk, West-Indisch Huis en Filmmuseum. Reserveren: (071) 364 00 66 of via internet: www.cmr.nl/barokfestival