Een bombe van tonijn, een tongrollade

Een jonkvrouw organiseert een Koninginnegaladiner in het Kurhaus en de zaal stroomt vanzelf vol met bankiers, makelaars en autodealers. Vijfduizend gulden voor een tafel voor tien personen.

Een grapje, nog voordat het eten begonnen is. Vannacht hebben de Belgen Griekenland gebombardeerd. Griekenland? Ja kijk, de Navo had ze verteld dat ze naar Kos of zo moesten vliegen.

Een slim idee, vier jaar geleden bedacht door de dames Van Kooy & De Ranitz, jonkvrouw Odilia de Ranitz. Organiseer op de avond voor Koninginnedag een galadiner in het Kurhaus in Scheveningen, noem het een oude traditie omdat het voor de oorlog ook weleens is gedaan, nodig twintig mensen uit die je feest cachet geven – een luitenant-generaal, een ambassadeur, een vertegenwoordiger van de koninklijke hofhouding – en je weet zeker dat je met gemak vierenveertig bedrijven vindt die vijfduizend gulden willen betalen om aan tafel te mogen zitten op jouw partijtje. Dan komen de ABN Amro's, de Shell Internationals en de KPMG's vanzelf. En ook de makelaars en de autodealers.

En hun gasten zijn minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken, André Testa van het GVB in Amsterdam, wethouder Harry Groen, ook Amsterdam, Jan Hovers van Océ, de beeldend kunstenaar Kees Verkade.

Ook heel slim: besteed een deel van de opbrengst aan een goed doel – een fontein voor de hofvijver – en laat de burgemeester de geachte aanwezigen daar dan voor kan bedanken, waarbij hij en passant nog even kan melden wat het doel van de avond is: ,,De bevordering van de contacten tussen de politiek, de krijgsmacht en het bedrijfsleven.'' En vooral ook de contacten in het bedrijfsleven.

Aan tafel 25 zit Jan Renders, Renault-dealer – ,,ik verkoop 4300 auto's op jaarbasis'' – maar vooral uitvinder van de small bite. ,,Ik heb er patent op'', zegt hij. ,,Als iedereen straks begrijpt wat je hiermee kunt bereiken, wordt het voor mij boem.'' De small bite is een apparaatje waarmee je je kaken kunt laten vastzetten, zodat je alleen nog maar kleine beetjes tegelijk in je mond kunt stoppen. Zelf is Jan Renders er 51 kilo mee afgevallen. En nu zit er een in de mond van Jeroen Sparrow, die naast hem zit. Jeroen Sparrow – 145 kilo, was 170 kilo – is managing director van een PR-bureau, maar sinds hij heeft ontdekt dat er nog veel meer geld valt te verdienen met het bij elkaar brengen van venture capitalists en jonge bedrijven op zoek naar geld heeft hij zijn werkterrein verlegd.

Jeroen Sparrow eet zijn bombe van tonijn, zijn tongrollade en zijn biefstuk van de haas met getuite lippen en hij klaagt aan een stuk door. ,,Ik wil lekker kunnen happen.''

,,Je bent er nog niet aan gewend'', zegt Jan Renders. ,,Je moet leren dat je je eten in kleinere stukjes snijdt.''

,,Volgende week moet ik naar New York'', zegt Jeroen Sparrow. ,,Ik hoop dat de douane me beveelt om dat ding eruit te snijden.''

,,Ben je eigenlijk al diabeet?'', vraagt Hans Bosmans, directeur van 't Pumpke in Den Bosch – vroeger 155 kilo, nu 130. Maar zonder small bite, gewoon door 's nachts niet meer warm te eten.

Jan Renders heeft brieven geschreven aan Erica Terpstra, aan Annemarie Jorritsma en aan twee Japanse sumoworstelaars die aan het eind van hun carrière zijn. Als zíj nou eens allemaal gratis zijn uitvinding willen uitproberen, dan kan de héle wereld...

,,Zorg er eerst maar eens voor dat er longitudinaal onderzoek komt waarmee je wetenschappelijk bewijst dat het werkt'', zegt Jeroen Sparrow. ,,Straks blijkt nog dat mijn tandvlees is afgestorven.''

Hem kan het niet schelen hoe hij eruit ziet. ,,Het lichaam dient slechts om de hersens te dragen.'' Die heeft hij van Edison, de uitvinder van de gloeilamp.

,,Onzin'', zegt Jan Renders. ,,Je lichaam is het huis waarin je woont.''

,,Jij hebt toch ook zeshonderd haren van je achterhoofd op je voorhoofd laten zetten?'', zegt de man van 't Pumpke. ,,Hoeveel heeft dat eigenlijk gekost?''

,,Veertienduizend gulden'', zegt Jan Renders. Hij lacht. ,,Heb ik van de belasting afgetrokken.''