De Bruin-Smith vecht voor laatste kans in zwembad

Maandag buigt het internationale sport- gerechtshof zich over de vierjarige schorsing die de wereldzwembond FINA vorig jaar oplegde aan de Ierse zwemster Michelle de Bruin-Smith.

Wie of wat heeft er belang bij om te knoeien met de dopingmonsters van Michelle de Bruin-Smith? Oprecht verbaasd klonken de woorden van Gunnar Werner toen de secretaris-generaal van de wereldzwembond (FINA) voor de zoveelste keer werd geconfronteerd met de geruchtmakende affaire rond de Ierse zwemster. Een motief wilde Werner horen, geen verdachtmakingen.

Voor het internationale sportgerechtshof (CAS) in Lausanne dient maandag het hoger beroep dat De Bruin-Smith heeft aangespannen tegen de FINA. Via de hoogste sportrechter hoopt de drievoudig olympisch kampioene de vierjarige schorsing ongedaan te maken die de wereldzwembond haar vorig jaar oplegde. Aanleiding daarvoor was een out-of-competition-controle waarbij controleurs in januari 1998 een buitensporig grote hoeveelheid whisky ontdekten in de urine van De Bruin.

Waar de alcohol vandaan komt is en blijft een raadsel. Volgens de FINA heeft De Bruin, getrouwd met en getraind door de Nederlandse ex-discuswerper Erik de Bruin, de alcohol zelf toegevoegd aan haar urine in een poging het gebruik van verboden stimulerende middelen te maskeren. De Bruin heeft deze lezing altijd afgedaan als onzin. Meer dan eens heeft zij gesuggereerd het slachtoffer te zijn van een samenzwering.

Al bijna drie jaar voert het echtpaar De Bruin een verbeten kruistocht tegen het vermeende onrecht. Bij de Olympische Spelen in Atlanta verbaasde De Bruin vriend en (vooral) vijand door drie gouden medailles op te eisen. Doping, wist de verslagen concurrentie onder aanvoering van de beoogde golden girl, de Amerikaanse Janet Evans.

Vóór de Spelen had De Bruin immers nog nooit van zich doen spreken tijdens internationale wedstrijden, betoogden haar critici. Ierland beschikt bovendien niet eens over een 50 meter-bad. En, minstens zo belangrijk: was haar echtgenoot in 1993 niet veroordeeld wegens het gebruik van stimulerende middelen?

Het echtpaar De Bruin heeft altijd hardnekkig ontkend. Bijval kregen zij vorig jaar van ,,drie invloedrijke sportofficials'' die in de Ierse zondagskrant Ireland on Sunday zinspeelden op een lastercampagne. ,,De naam Erik de Bruin is op het internationale sportpodium met modder besmeurd, zeker bij officials van het Internationaal Olympisch Comité'', zo tekende het dagblad op uit de mond van een van de bestuurders. ,,Michelle heeft een hoge prijs betaald als je weet dat ze niet achter haar, maar achter Erik hebben aangezeten.''

Geen van drie officials wilde met naam en toenaam in de krant. Reden waarom FINA-bestuurders de uitspraken beschouwden als een dubieuze poging van een Ierse journalist om de naam en faam van zijn beroemde landgenote te zuiveren.

De Bruin vecht voor haar laatste kans. Mochten de rechters haar in het ongelijk stellen, dan is het gedaan met de loopbaan van de inmiddels 29-jarige zwemster. In dat geval zou De Bruijn zich pas medio 2002 weer mogen inschrijven voor internationale wedstrijden.

Zover zal het volgens Peter Lennon niet komen. Twee maanden geleden toonde de advocaat van De Bruin een video waarop te zien was hoe wetenschapper David Brown binnen drie minuten met behulp van kokend water, een draad en een mes een verzegeld dopingmonster opende. Zonder ook maar één spoor na te laten.

Volgens Lennon was dat het ultieme bewijs dat er geknoeid kan worden met de plastic houders waarin urinemonsters worden vervoerd. Op de vraag wie daar belang bij zou hebben, bleef de advocaat het antwoord schuldig. ,,Dat is niet aan ons om uit te zoeken. Maar een kwaadwillende kan er iets ingestopt hebben.''

In een reactie op de video gaf Versapak, de producent van de plastic houders, toe dat de polytheleenhouder te open zijn zonder een spoor achter te laten. Wel betwijfelde een woordvoerder van het Engelse bedrijf of dit binnen drie minuten kon. Niettemin verving Versapak kort daarop de houders die doorgaans bij dopingcontroles worden gebruikt.

Of de video de rechters in Lausanne kan overtuigen, is nu de vraag. FINA-bestuurder Werner heeft al laten weten dat De Bruin met meer op de proppen zal moeten komen. ,,Een techniek om een houder te openen zal niet genoeg zijn.''