Cohen woedend over lekken plan asielzoekers

De Rijksrecherche gaat in opdracht van staatssecretaris Cohen (Justitie) onderzoeken wie er gelekt heeft over het plan tienduizend uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsstatus te verstrekken. Cohen heeft woedend gereageerd op het uitlekken.

Woensdagavond verschenen in diverse media berichten als zou Cohen duizenden uitgeprocedeerden alsnog een status willen geven. Het verlenen van een status aan deze groep asielzoekers zou de druk op de asielzoekerscentra wat kunnen verminderen.

Veel asielzoekers houden daar nu plaatsen bezet terwijl ze eigenlijk Nederland al hadden moeten verlaten. Andere vluchtelingen die wel recht hebben op opvang moeten daardoor noodgedwongen elders verblijven.

Het uitgelekte plan – volgens een woorvoerder van Justitie ,,niet meer dan een van de concepten waarover wordt gesproken'' – maakt deel uit van de zogenoemde terugkeernotitie. Deze notitie verschijnt over een aantal weken en behelst nieuwe maatregelen hoe uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk uit Nederland verwijderd kunnen worden als blijkt dat zij geen recht hebben op verblijf hier. ,,Dat ligt heel gevoelig omdat het het om feitelijk, fysieke uitzetting gaat'', aldus een woordvoerder.

Hoewel inmiddels duidelijk is dat Cohen de optie serieus overweegt, zijn de details nog vaag. Zo is niet bekend om hoeveel uitgeprocedeerden het zou gaan en aan welke criteria die moeten voldoen.