China boos over radars Taiwan

Het principebesluit van de Verenigde Staten om twee geavanceerde radarsystemen te verkopen aan Taiwan is vanochtend scherp veroordeeld door China. Het gaat om moderne radarsystemen, die snel en met grote nauwkeurigheid de lancering van ballistische raketten vanuit China kunnen waarnemen, aldus de New York Times. De VS gaan in principe akkoord met de verkoop omdat het Chinese raketprogramma een militaire bedreiging zou kunnen zijn voor Taiwan, dat door China nog steeds wordt gezien als een `afvallige provincie'. De Taiwanese regering verklaarde in februari dat vanuit China 100 korte-afstandsraketten op het eiland gericht staan. In Amerikaanse overheidskringen is desondanks kritiek geuit op de levering van de radarsystemen, omdat gevreesd wordt dat ze de moeizame relatie met China zal verslechteren. (Reuters)