Cambodja treedt toe tot de ASEAN

Cambodja is toegetreden tot de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Dat is vandaag besloten op een bijeenkomst van de ASEAN-ministers van Buitenlandse Zaken in Hanoi.

Met de toetreding van Cambodja, bijna twee jaar later dan gepland, omvat ASEAN nu alle 10 landen in de regio. De Vietnamese minister van Buitenlandse zaken, Nguyen Manh Cam, noemde de toetreding van Cambodja ,,een belangrijke historische gebeurtenis'' die ASEAN een nieuw tijdperk van ontwikkeling binnenleidt. Ook Japan, een van de belangrijkste investeerders en hulpdonors in de regio, reageerde instemmend. In een brief feliciteerde premier Keizo Obuchi zijn Cambodjaanse ambtgenoot Hun Sen met de creatie van `ASEAN 10'. Daarmee verwees Obuchi naar de doelstelling die de oprichters van het landengezelschap 32 jaar geleden formuleerden.

ASEAN streeft sinds de oprichting in 1967 naar economische samenwerking en politieke stabiliteit in de regio. De associatie werd destijds opgezet door Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Thailand, voornamelijk uit zorg over de oorlog in Indochina. Later trad Brunei toe en in 1995 kwam ook het communistische Vietnam, jarenlang de boeman voor ASEAN, bij de groep.

Twee jaar geleden hoopte ASEAN zich tijdens de viering van het 30-jarig bestaan te completeren door toetreding van Birma, Laos en Cambodja. Maar een paar weken voor de jaarvergadering raakten troepenmachten van Cambodja's rivaliserende co-premiers Hun Sen en Norodom Ranariddh in een bloedig gevecht om de macht gewikkeld en zag ASEAN zich gedwongen toetreding van Cambodja uit te stellen. Kort daarna begon de financiële crisis in Azië, die de samenwerking binnen ASEAN op de proef stelde.

Op de bijeenkomst in Hanoi deden de aanwezigen hun uiterste best ASEAN te presenteren als een hecht verenigd gezelschap. Maar er waren ook geluiden die aangeven dat verschil van mening bestaat over de strategie van ASEAN. Het debat tussen de lidstaten draait vooral om de mate van openheid die zij moeten tonen naar elkaar en naar de rest van de wereld. Ook wil een aantal landen, waaronder Thailand en de Filippijnen, dat ASEAN het taboe loslaat zich niet met elkaars binnenlandse aangelegenheden te bemoeien.