AAFJE HEYNIS

Zondag 2 mei, haar 75ste verjaardag, is het Aafje Heynis-dag. Zondag is de passende dag voor de altzangeres die wereldberoemd werd met haar warme, doorleefde altstem, maar ook bescheiden, eenvoudig en gelovig bleef. De Avro besteedt van 10 tot 16 uur aandacht aan Heynis in diverse programma's op Radio 4. Om 14 uur klinken opnamen van een verjaardagsconcert dat leerlingen, onder wie Charlotte Margiono, op 23 april in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw verzorgden.

Op Ned. 1 is er om 18.29 uur een herhaling van het indringende portret dat in 1995 werd gemaakt. Heynis vertelt op onthullende wijze over haar eenvoudige komaf, haar schroom, haar onzekerheid en gebrekkige schoolopleiding.

Aafje Heynis bleef ook na haar plotselinge vertrek in 1983 van het concertpodium bijzonder geliefd. De cd Portret van Aafje Heynis werd in het programma Platenzaak uitgeroepen tot `cd van het jaar 1998'. En ze kreeg pas nog een gouden cd voor Aafje Heynis: Bach, Händel, Brahms, waarvan meer dan 15.000 exemplaren werden verkocht.

De 75ste verjaardag wordt ook gevierd met een nieuwe cd Dank sei dir Herr. Naast eerder heruitgebrachte nummers klinken hier tien opnamen die niet eerder op cd werden gezet: aria's uit de Matthäus Passion (Naarden 1963 olv Anthon van der Horst), Che farò senza Euridice van Gluck, de Straussliederen Zueignung en Morgen en Engelse volksliedjes.

Aafje Heynis: Dank sei dir Herr. Philips 462 065-2.