ZALM MET BROCCOLI EN NOTEN

Van een volk dat zo met de voeten in het water staat zou je verwachten dat het raad weet met vis. Dat valt behoorlijk tegen. In het doorsnee huishouden staat vis maar eens in de drie weken op het menu. Het Nederlands Visbureau vond het nodig om ons weer wat vis aan te praten, overigens met mijn volle instemming. Dat gebeurt met een heuse campagne en op basis van marktonderzoek. Waar koopt de Nederlander zijn vis? Tegenwoordig niet alleen meer bij de visboer of de kraam, maar ook in de supermarkt. Daaraan dankt de zalm zijn opmars.

Waar gaat de voorkeur van de consument naar uit? Volgens kinderen naar vissticks, gevolgd door kibbeling en kabeljauw. Dat blijven toppers het hele leven lang, maar geleidelijk gooien Nederlanders ook een ander hengeltje uit. Bakvissen en `girls' tonen al enige hang naar zalm naturel. Mannen tussen ruwweg 20 en 50 jaar noemen lekkerbek als hun grootste favoriet, maar op de tweede plaats staat de zoute haring. Vijftigplussers gaan voor haring en zalm, al blijven ze ook de kabeljauw trouw.

Ieder zijn smaak, maar volg wel het advies van kok Imko Binnerts: mijd vis die ruikt. Winkels die stinken naar vis verkopen geen verse waar. Het Visbureau geeft dit jaar vier gratis boekjes in brochurevorm uit (telefoon: 0800-9080). Uit de eerste aflevering dit recept.

Was de zalm onder de koude kraan en dep de filet droog. Snijd de filet in blokjes van 5 centimeter. Kook intussen de broccoli in 5-6 minuten in een flinke laag kokend water met een snuf zout gaar. Afgieten en laten uitlekken. Pel en pers de knoflook. Verhit de olie in een wok of diepe braadpan tot er damp opstijgt. Doe er dan de stukjes zalm met de knoflook en de geraspte citroenschil bij. Twee minuten lang roerbakken. Voeg tot slot de roosjes broccoli, de boter en de noten toe. Nog een minuut voorzichtig omscheppen. Op smaak brengen met citroensap, zout en peper.