Wijk Sofia geraakt door NAVO-bom

Een dag nadat de NAVO per ongeluk een woonwijk in een Servische stad bombardeerde, is vannacht weer een fout gemaakt bij de acties tegen Joegoslavië: een NAVO-bom trof de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Belgrado kreeg vannacht de zwaarste bombardementen te verduren sinds het begin van de NAVO-luchtacties.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic, die herhaaldelijk kritiek heeft geuit op het regime waarvan hij zelf deel uitmaakte, is gisteren ontslagen.

De NAVO-raket die vannacht in een woning in Sofia insloeg, maakte geen slachtoffers. Volgens de Bulgaarse radio werd de raket afgevuurd door een NAVO-toestel dat het Bulgaarse luchtruim schond. De Bulgaarse regering meldde vandaag na bestudering van de restanten van de raket dat het ging om een tegen radarsystemen gerichte lucht-gronddoelraket van het type AGM 88 HARM, die wordt gebruikt door F-16 jagers van de NAVO. Het vliegtuig dat het Bulgaarse luchtruim schond, kon volgens het Bulgaarse leger niet worden geïdentificeerd. De NAVO heeft nog niets gezegd over het incident.

Belgrado werd vannacht zwaar gebombardeerd. Bij de bombardementen werden even ten westen van de Joegoslavische hoofdstad een brug over de Sava vernietigd en een tweede zwaar beschadigd. In de voorstad Krnjaca werd een steunzender van de televisie getroffen. Ook de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica werd vannacht zwaar bestookt, net als de Servische steden Niš, Kragujevac en president Miloševic' geboortestad, Pozarevac, en Novi Sad in de Vojvodina. De Montenegrijnse president Djukanovic, een criticus van de Joegoslavische leider Milosevic, riep gisteren de Serviërs op ,,te luisteren naar de stem van democratie en rede'' en ,,de confrontatie met de hele wereld te staken''.

In Priština, de hoofdstad van Kosovo, ondertekenden gisteren Ibrahim Rugova, de gematigde leider van de Kosovaren, en de Servische president Milan Milutinovic een gemeenschappelijke verklaring over een tijdelijk bestuur over Kosovo. Een `Tijdelijke Uitvoerende Raad' moet Kosovo besturen tot er een definitieve regeling komt voor de toekomst van Kosovo. In de verklaring wordt ook een lans gebroken voor een dialoog, met deelname van ,,alle nationale gemeenschappen in Kosovo''. De Servische televisie toonde Rugova, die zei dat het ,,vooral belangrijk is wederzijds vertrouwen op te bouwen''. In het recente verleden heeft de leider van de Kosovo-Albanezen herhaaldelijk met Servische leiders als Miloševic en Milutinovic gesproken; er zijn sterke aanwijzingen dat hij daartoe door de Serviërs is gedwongen.

De federale premier van Joegoslavië, Momir Bulatovic, ontsloeg gisteren vice-premier Vuk Draškovic, wegens diens recente uitlatingen, die ,,in strijd met de standpunten van de federale regering'' zouden zijn. Draškovic zei onlangs dat de regering moet ophouden de Serviërs voor te liegen; ze moet de burgers eerlijk vertellen dat de NAVO niet op springen staat over de luchtacties, dat Rusland Joegoslavië niet zal helpen en dat de bombardementen veel schade aanrichten. Ook bepleitte Draškovic de komst van een vredesmacht onder VN-vlag. Uit protest tegen het ontslag van hun leider zijn drie ministers van zijn partij opgestapt.

De NAVO oordeelde dat het ontslag duidt op ,,scheuren'' in het regime in Belgrado, dat het bewijst dat Miloševic geen afwijkende meningen tolereert en dat het bewind zich isoleert, ook binnen Joegoslavië. Waarnemers oordelen dat het ontslag van Draškovic weinig te betekenen heeft, omdat de dienst in Belgrado wordt uitgemaakt door Miloševic en een kleine groep getrouwen.

De Russische Joegoslavië-gezant Tsjernomyrdin gaat vandaag ,,met concrete voorstellen'' naar Bonn en reist dan door naar Belgrado, waar hij naast Servische leiders ook Ibrahim Rugova zal ontmoeten. In Moskou was het in het kader van Tsjernomyrdins bemiddeling gisteren en vandaag weer een komen en gaan van leiders als secretaris-generaal Kofi Annan van de VN, de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Canada en Griekenland en de Duitse minister van Defensie. Algemeen was men echter sceptisch over een snelle oplossing. ,,We zijn nog in een vroeg stadium'', zei Annan. De Duitse minister Scharping zei dat zijn hoop op een politieke oplossing ,,een beetje'' was toegenomen. (Reuters, AP, AFP)