Wellink betreurt aankoop van Mondriaan

Dr. N. Wellink, president van De Nederlandsche Bank, heeft spijt van de aankoop van de Victory Boogie Woogie, het schilderij van Mondriaan dat vorig jaar voor tachtig miljoen gulden werd gekocht van een Amerikaanse particulier. Wellink zegt dit in een interview met het maandblad Opzij. Ter gelegenheid van de afschaffing van de gulden ondersteunde De Nederlandsche Bank een nieuw kunstfonds, dat meteen overging tot aankoop van de Mondriaan ten behoeve van het Haags Gemeentemuseum. Oorzaak van de commotie rond de aankoop is volgens Wellink de korte tijd tussen de aankondiging van het fonds en de aankoop. Een dergelijk `gebaar' zal de bank niet snel nog eens maken.

Wellink in Opzij: ,,Ik denk dat we lang niet zoveel gezeur zouden hebben gehad als we een Rembrandt gekocht hadden. Zoiets doen we nooit meer, want ik heb aan deze affaire toch een vervelend gevoel overgehouden. Misschien had ik een prettiger gevoel gehad wanneer we alle bijstandsmoeders een aardig bedrag hadden gegeven. Als je naar de korte termijn kijkt, gaat mijn hart inderdaad eerder uit naar de bijstandsmoeders dan naar een schilderij. Maar ja, je besluit voor iets blijvends en dat wordt dan een kunstwerk.''