Vals werk Dalí

Sinds gisteren is John Peter Moore (84 jaar) weer op vrije voeten. De voormalig secretaris van Salvador Dalí is de afgelopen dagen samen met zijn vrouw uitgebreid verhoord door de politie in de Catalaanse stad Figueras op verdenking van grootschalige vervalsing van lithografieën van zijn vroegere broodheer. Bij uitgebreide huiszoekingen heeft de politie inmiddels beslag gelegd op ruim tienduizend vervalste steendrukken die klaar lagen voor de verkoop.

Met de kwestie is andermaal de aandacht gevestigd op de mogelijkheid dat er op grote schaal valse Dalí's in omloop zijn. Het schildergenie uit Port Lligat gaf daarvoor bij leven al het startsein, door bij wijze van provocatie duizenden blanco gravureplaten van zijn handtekening te voorzien.

Volgens Moore, die van 1960 tot 1975 als secreatris van Dalí werkzaam was, is er geen sprake van vervalsingen. ,,Ik was twintig jaar de assistent van Dalí en ik heb geen vervalsingen nodig, omdat ik meer dan genoeg originelen heb'', aldus de voormalige zaakwaarnemer. Samen met zijn echtgenote ontkent Moore alle beschuldigingen. Al geruime tijd is bekend dat er de nodige vervalsingen van Dalí in omloop zijn. Een Italiaanse verzamelaar heeft inmiddels zelfs een kleine collectie tentoongesteld van vervalste Dalí's.

Het nieuwe vervalsingsschandaal heeft tot ongemakkelijke reacties geleid bij de grote Dalí-verzamelaars. Bij de Stichting Gala-Dalí, die een groot aantal werken van de schilder beheert, wilde men geen commentaar leveren op de mogelijke vervalsingskwestie zolang de zaak ,,sub judice'' is. De stichting kocht in 1991 het schilderwerk De apotheose van de dollar van John Peter Moore voor een bedrag van tussen de 100 en 200 miljoen peseta's.

Na zijn periode als secretaris van Dalí trok Moore zich terug in een ruim bemeten villa in het visserhaventje van Port Lligat nabij Cadaqués, waar ook Dalí zijn domicili had. Daar richtte hij een kleine museum op met werk van Dalí.